ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єврокомісія занесла Україну до списку спостереження за підробками та піратством

17.12.2020, 12:42
Фото – 24tv.ua
Фото – 24tv.ua

Україна потрапила до списку Європейської комісії зі спостереження за підробками та піратством, який охоплює вебсайти та фізичні ринки за межами ЄС, що беруть участь у фальсифікаціях та піратстві, сприяють їм або користуються ними. 

Відповідний документ оприлюднено на сайті ЄК, повідомляє Укрінформ.

“Це другий список спостереження за фальсифікаціями та піратством, який охоплює вебсайти та фізичні ринки за межами ЄС, що беруть участь у фальсифікаціях і піратстві, сприяють їм або користуються ними. Ця діяльність підриває права інтелектуальної власності компаній і творців ЄС, шкодить бізнесу та робочим місцям ЄС і загрожує здоров'ю та безпеці споживачів”, – зазначають у Єврокомісії.

Список спостереження складається з чотирьох напрямів: вебсайти, що пропонують захищений авторським правом вміст, платформи електронної комерції, інтернет-аптеки та фізичні ринки. 

Зазначається, що список підробок та фальсифікацій Єврокомісія формує на підставі даних, наданих робочими групами, що працюють у країнах Андської спільноти (Колумбія, Перу та Еквадор), Центральної Америки, Канаді, Китаї, Гонконзі (Китай), Південній Кореї, Тайвані, Таїланді, Туреччині, Україні та США.

Україна присутня в кількох розділах документа.

Так, Україна згадується в контексті вебсайту потокового мовлення Seasonvar.ru, що потрапив до списку Європейської комісії. Сайт, що має, ймовірно, російське походження, підорюється в незаконному поширенні аудіоконтенту, який захищений авторським правом. Водночас у досліджуваному періоді, в червні 2020 року, 33,4% відвідувачів цього сайту були з України.

Крім того, Україна зазначається в контексті сайту Rezka.ag, який здійснює незаконну трансляцію 22 500 фільмів, 5500 серіалів, а також мультфільмів та аніме. Лише в червні 2020 року сайт відвідало 46,13 млн користувачів, з них 53,27% – з України.

Також Україна згадується в контексті сайту Bookfi.net (дзеркальні сайти – booksee.org, bookre.org або bookzz.org). Це онлайн-бібліотека, яка надає доступ до понад 2,2 мільйона несанкціонованих копій книг. За висновками Єврокомісії, сайт адмініструється з Росії чи України.

Також до списку потрапили українські торговельні онлайн-майданчики Prom.ua та Bigl.ua. Як стверджують у Єврокомісії, ці торговельні майданчики, що надають свої площі для малого та середнього бізнесу, а також для споживачів в Україні, нібито продають високий обсяг контрафактних товарів за такими товарними категоріями: автомобільні й моторні запасні деталі, одяг, взуття та аксесуари, техніка та електроніка, матеріали для ремонту, краси й здоров'я, спорту, товари для дозвілля та книги.

До списку Єврокомісії також занесено чотири українські ринки – “Троєщина” в Києві, 7-й кілометр в Одесі, “Барабашово” в Харкові та Хмельницький речовий ринок. Зазначається, що на цих ринках продається велика кількість підроблених товарів. Крім того, повідомляється, що адміністратори ринку неохоче співпрацюють із правовласниками та задовольняють їхні запити. Водночас у цьому контексті згадуються зам'які санкції та кримінальна відповідальність за підробку, що передбачені в національному законодавстві та не стримують порушників.

Як повідомляв ІМІ, Європейська комісія занесла до списку ресурсів, що сприяють поширенню піратського контенту, російську соціальну мережу “ВКонтакте” та месенджер Telegram.

Liked the article?
Help us be even more cool!