ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Єсипенко на "суді" заявив, що свідчення окупантам давав під тортурами

07.09.2021, 10:16
Фото – crimean-solidarity.org
Фото – crimean-solidarity.org

Арештований в окупованому Криму журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що всі свідчення, які він надав на етапі попереднього слідства, отримано під тортурами.

Про це він сказав 6 вересня в підконтрольному Росії Сімферопольському міському “суді”, повідомляє “Кримська солідарність”. 

Також він заявив, що його підозрювали в співпраці зі службою зовнішньої розвідки України. Сам Єсипенко це заперечує і заявив, що висвітлював соціально-політичну ситуацію в Криму.

Після цього Єсипенко відповів на питання сторін і “суд” перейшов до допиту свідків у цій справі. Зокрема, був допитаний оперативний співробітник ФСБ, який повідомив, що “в них була інформація про причетність Владислава Єсипенка до незаконного обігу боєприпасів і вибухових речовин. Надалі надійшла оперативна інформація про те, що Єсипенко везтиме боєприпаси, і співробітники ФСБ організували операцію щодо його затримання”. Також співробітник ФСБ заперечував факт застосування тортур до журналіста.

Після цього був допитаний ще один свідок – кінолог, який оглядав разом зі службовим собакою машину підсудного. У “суді” він підтвердив, що його собака знайшов вибуховий пристрій у машині Єсипенка.

Адвокат журналіста Дмитро Дінзе оцінив фізичний стан Єсипенка як пригнічений і зазначив, що в нього трапляються панічні атаки, оскільки він побоюється виконання погроз із боку ФСБ.

Наступне засідання відбудеться 13 вересня.

Як повідомляв ІМІ, 15 липня в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі журналіста Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Його звинувачують за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

Санкції обох статей передбачають до 12 років позбавлення волі. Максимальний термін покарання за сукупністю двох статей – 18 років позбавлення волі.

6 липня Окупаційний суд у Сімферополі продовжив арешт Владиславові Єсипенку до 18 січня. Цього дня Єсипенко знепритомнів, коли його перевозили з будівлі суду до СІЗО.

13 квітня адвокат Владислава Єсипенка Олексій Ладін заявив, що його підзахисному співробітник ФСБ погрожує вбивством у разі відмови від свідчень, даних журналістом під тортурами.

9 квітня Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ в тортурах.

6 квітня Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Liked the article?
Help us be even more cool!