ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Яндекс повідомив про зростання річного прибутку та плани створити дочірню компанію

15.02.2024, 15:13

Російський пошуковик Яндекс повідомив про зростання річного прибутку на 53% (до 800.1 мільярда рублів) через органічне збільшення компанії за всіма напрямками від інтернет-пошуку й реклами до онлайн-торгівлі й водійського сервісу.

Про це пише Reuters.

Минулого тижня материнська компанія пошуковика – Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах і включена в індекс Nasdaq, – погодилася виділити коштів і акцій на 5.2 мільярди доларів для створення дочірнього підприємства, що значно перевищує вартість компанії до повномасштабного вторгнення Москви в Україну в 2022 році.

Після того, як західні компанії масово повиходили з Росії (іноді – за номінальний штраф) і Москва конфіскувала іноземні активи, настав період полегшення чи навіть тріумфу, повідомили Reuters дев’ятеро людей, ознайомлених з напруженими 18-місячними перемовинами, що супроводжували ці процеси.

В Яндексі заявляють, що угода про виділення коштів була одноголосно ухвалена радою директорів.

Останнім часом частка Яндексу на російському ринку поступово зростала; це зростання прискорило рішення Google припинити продаж онлайн-реклами в Росії, прийняте в березні 2022 року.

За підрахунками компанії, у четвертому кварталі року доля Яндексу на ринку інтернет-пошуковиків становила 63.8%.

Прибутки компанії зросли за всіма напрямками. Активний набір персоналу для роботи в галузях пошуковика, хмаросховищ і розважальних сервісів призвів до зростання особового складу компанії в 2023 році на 26% (до 26,361 працівників) попередньо з попереднім.

Чистий прибуток компанії зріс на 155% (до 27.4 мільярди рублів), але знецінення нематеріальних активів й інвестицій через розширення бізнесу призвело до втрати 6.3 мільярдів рублів у четвертому кварталі, повідомляє Яндекс.

Як повідомляв ІМІ, 8 серпня 2023 року фінські та норвезькі регулятори заборонили російській технологічній групі “Яндекс” та її партнеру Ridetech International (базується в Нідерландах) передавати до Росії будь-які особисті дані клієнтів застосунку Яндексу для замовлення таксі Yango. Таке рішення пов'язане з тим, що на початку вересня Федеральна служба безпеки РФ зможе отримувати дані, що обробляються в роботі таксі, включно із закордонними сервісами Яндексу.

У грудні 2023 року Національна рада з електронних ЗМІ закрила в Латвії доступ до всіх сайтів, пов'язаних з Яндексом.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!