ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Видавці закликають Зеленського підписати закон про заборону ввезення книжок з рф і Білорусі

18.07.2022, 13:52
Фото – osvitanova.com
Фото – osvitanova.com

Українські видавництва закликають президента Володимира Зеленського підписати Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України”.

Текст звернення оприлюднила редакторка та співзасновниця Видавництва Старого Лева Мар’яна Савка, повідомляє Укрінформ.

“Пане Президенте! Ухвалений закон дозволяє не лише перекрити ввезення видавничої продукції з росії і Білорусі, а й припинити поширення вже ввезених з росії книг, створити надійний заслін на шляху пропагандистської антиукраїнської літератури з будь-якої держави, а також видавання і поширення творів громадян держави-агресора. При цьому останнє стосується саме громадян російської федерації, а не давніших творів російської літератури”, – йдеться у зверненні.

Зазначається, що вже минає місяць відтоді, як 19 червня Верховна Рада ухвалила Закон №2309-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України”. І вже наступного дня закон надійшов на підпис президенту.

Видавці зауважують, що, хоча, відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України, не підписаний упродовж 15 днів закон “вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений”, його досі не підписано попри суспільну важливість і одностайну підтримку парламентом.

У зверненні наголошується, що суспільна підтримка законопроєкту й усвідомлення важливості питання забезпечили широкий консенсус під час його розгляду й ухвалення. Співавторами документа стали понад 50 депутатів, включно з головою Верховної Ради і його заступниками. Під час голосування закон отримав підтримку всіх фракцій та груп. Його підтримали 306 народних депутатів, жоден не голосував проти й не утримався.

Також у зверненні зазначається, що всупереч твердженням російської пропаганди ухвалений закон не обмежує видання і розповсюдження в Україні книжок з оригінальними творами російською чи будь-якою іншою мовою. Водночас перекладна література видаватиметься і розповсюджуватиметься в перекладі саме українською мовою або ж будь-якою з мов ЄС чи корінних народів України. Ця норма ухваленого закону надзвичайно важлива для нейтралізації спроб росії захопити український книжковий ринок зсередини, заповнивши його через свої проксі-видавництва російськими перекладами зарубіжної літератури.

“Таким чином, закон дозволяє використати історичний шанс для постання самодостатнього українського книжкового ринку, незалежного від москви, створити сприятливі умови для розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Закликаємо вас, шановний пане Президенте, підтримати прагнення українського суспільства, одностайне рішення Верховної Ради, рекомендацію Кабінету Міністрів і відповідно до вимог Конституції України підписати Закон України № 2309-IX”, – додають видавці.

Звернення окрім Мар’яни Савки підписали Олександр Красовицький, головний редактор видавництва "Фоліо"; Антон Мартинов, директор видавництва "Лабораторія"; Юлія Шаволіна, виконавча директорка мережі "Книгарня "Є"; Іван Малкович, директор видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га"; Юлія Орлова, генеральна директорка видавництва "Віват"; Іван Богдан, генеральний директор Yakaboo.

Як повідомляв ІМІ, 6 липня культурні діячі, письменники та видавці закликали Президента України Володимира Зеленського підписати три ухвалені парламентом закони щодо звільнення культурно-інформаційного простору від впливу росії. 

7 липня Коаліція "Реанімаційний Пакет Реформ" закликала Президента України Володимира Зеленського невідкладно підписати ухвалені парламентом закони щодо захисту української книжкової галузі. 

Йшлося про законопроєкт №7459, що забороняє імпорт видавничої продукції з росії, тимчасово окупованих нею територій України та з Білорусі, видання і продаж книжок авторства громадян рф. Ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.

Законопроєкт №6287 щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження передбачає, зокрема, виплату компенсацій на оренду приміщень українським книгарням та видавання спеціальних сертифікатів для придбання книжок.

7 липня Президент України Володимир Зеленський підписав закон №6287, який передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Liked the article?
Help us be even more cool!