ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Волинські правоохоронці поновили справу щодо перешкоджання журналістці

25.11.2019, 12:45
Фото - фейсбук Оксани Петрук
Фото - фейсбук Оксани Петрук

На Волині правоохоронці поновили кримінальне провадження щодо перешкоджання журналістці “Сила правди” Оксані Петрук на території ботанічного заказника загальнодержавного значення “Воротнів” у вересні 2018 року. Про це повідомила речниця прокуратури Волинської області Наталія Мурахевич, інформує Конкурент.

Вона повідомила, що прокуратура області додатково вивчила матеріали кримінального провадження за фактами хуліганських дій на заказника, перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, перевищення службових повноважень та застосування фізичного насильства до журналіста.  

За її словами, встановлено, що рішення слідчого про закриття кримінального провадження є передчасним. У зв’язку з цим постанову слідчого СВ Луцького районного відділення поліції ГУНП у Волинській області від 30 липня 2019 року про закриття згаданого кримінального провадження прокуратурою області скасовано як незаконну.

Для організації проведення подальшого досудового розслідування та здійснення процесуального керівництва, кримінальне провадження скеровано керівнику Луцької місцевої прокуратури. Стан досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальному провадженні прокуратурою області взяли на контроль.

В коментарі регіональній представниці ІМІ журналістка Оксана Петрук розповіла, що інформацію щодо закриття провадження вона прочитала у пості депутата Волинської обласної ради Олександра Пирожика у фейсбук. За її словами, ніхто з поліції не подзвонив їй, не надіслав листа щодо закриття провадження.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що закриття кримінального провадження можна оскаржити.

За його словами, закриття можливо виключно на підставах і за процедурою, передбаченою статтею 284 Кримінального процесуального кодексу України.

“Про закриття кримінального провадження слідчий, прокурор приймає постанову, яку може бути оскаржено у порядку, встановленому положеннями кримінального процесуального законодавства, зокрема через скаргу в прокуратуру або заяву слідчому судді. Копія постанови слідчого про закриття кримінального провадження надсилається заявнику, потерпілому, прокурору. Невідправлення постанови або ненадання постанови потерпілому є порушенням з боку слідчого”,  - зауважив Алі Сафаров.

Регіональна представниця ІМІ Мая Голуб зверталася за коментарем до речника волинської поліції Віктора Гомоля щодо того, чому не повідомили журналістці про закриття кримінального провадження, а також на якій підставі закрили справу. 

Однак речник поліції спочатку зазначав, що цю інформацію треба уточнити в слідчих, а згодом порадив надіслати інформаційний запит. Тому регіональна представниця ІМІ надіслала до поліції їзапит на отримання інформації щодо цієї справи. 

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2018 року журналістка громадської організації “Центр журналістських розслідувань” “Сила правди” Оксана Петрук заявила про перешкоджання її професійній діяльності з боку заступника начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександра Рибчинського.

У коментарі регіональній представниці ІМІ Маї Голуб Олександр Рибчинський зазначив, що на його думку перешкоджання не було, адже техніку журналістки не пошкодив. За його словами, камеру він не намагався вибити з рук журналістки, а руками закривав обличчя від світла камери.

2 жовтня 2018 року звернулася у прокуратуру Волинської області із заявою про кримінальні правопорушення, передбачені ст.171; ч.1. ст. 365 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та перевищення влади заступником начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Рибчинським Олександром).

19 грудня 2018 року журналістка подала скаргу на заступника прокурора Волинської області Воробія Олександра Павловича щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про злочин за її заявою.

21 грудня 2018 року слідчий суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області задовольнив скаргу журналіста і зобов'язав уповноважену особу прокуратури Волинської області чи іншу особу, уповноважену на прийняття заяв та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою  журналістки Оксани Петрук.

Liked the article?
Help us be even more cool!