ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Владислав Єсипенко написав з неволі листа: ФСБ під час затримання знала, що він є журналістом

21.05.2021, 14:50
Фото – Кримська солідарність / Крим.Реалії
Фото – Кримська солідарність / Крим.Реалії

Арештований в окупованому Криму журналіст Радіо Свобода Владислав Єсипенко написав першого листа з неволі для Крим.Реалії. У листі він повідомив, що під час затримання співробітники ФСБ Росії знали, що він журналіст, інформує Радіо Свобода

У листі журналіст написав, як його затримували, як співробітники ФСБ Росії підкинули гранату в його авто та застосовували до нього тортури.

Єсипенко зазначив, що під час тортур його роздягли, повалили на підлогу, надягли на вуха дроти з петлями й пустили струм. 

“Біль був нестерпним. На мої крики ніхто не звертав уваги. Хлопці працювали злагоджено та без емоцій. У паузах між тортурами ставили запитання: “Мета приїзду до Криму”, “Ми знаємо, що ти журналіст, але розкажи нам про завдання від спецслужб України”, “Коли ти був завербований?”, “Що і де знімав у Криму?”, “Що ти знаєш про полковника Кравчука?”. Також говорили, що в мене є досвід уникнення стеження, оскільки я часто пришвидшувався і гальмував під час їзди на авто. Тобто “умінням уникати стеження” натякали на мою шпигунську сутність. ‒ Я їздив по навігації! ‒ відповідаю. ‒ І, звичайно, пришвидшувався і пригальмовував, коли бачив по навігації радар”, ‒ написав журналіст.

За його словами, якщо відповідь на якесь із запитань їх не влаштовувала, знову одягали дроти й пускали струм. 

“Один з “добрих” ефесбешників, запитавши, скільки я заробляю на своїх сюжетах, сказав, що “в Росії тобі платили б удесятеро більше”. Далі “добрий” сказав, що я з ними “не зовсім щирий” і тому потрібно стати в стійку “упор лежачи” й відтискатися, а якщо втомлюсь і зупинюся, то мене битимуть ногами. Втомився я досить швидко. Отримав удари в корпус та в пах”, ‒ написав журналіст.

Також, за словами Єсипенка, під час тортур від нього вимагали кричати “Слава Україні!”. 

“Добрий” під час екзекуцій вимагав, щоб я кричав “Слава Україні!”. У відповідь я кричав “У натурі героям слава!” (використовував їхній тюремний сленг, щоб їм було зрозуміліше). Потім знову був допит. Цей же “добрий” запропонував вибрати мені самому спосіб катування: струм чи відтискання. Я вибрав відтискання, але мене знову почали катувати струмом. Тільки тепер примотали скотчем до стільця. Під час одного із сильних розрядів струму від болю я схопився, розірвавши скотч, який тримав, і, зірвавши чорну маску з обличчя, побачив, що я в підвалі без вікон. У ньому ж перебували п'ятеро ефесбешників у балаклавах. А катували мене за допомогою приладу, схожого на армійський польовий телефон. Мене збили з ніг і знову зафіксували на стільці скотчем, продовживши допит”, ‒ написав Єсипенко в листі.

Після цього його перевірили ще на детекторі брехні, ставлячи одні й ті самі запитання. “Після поліграфа в підвалі я підписував якісь папери, на камеру говорив, що “шпигун” і що виконував завдання СБУ. Пекло. Безвихідь. І відчуття абсурдності того, що відбувається. Потрібно сказати, що в критичні моменти я жартував по-чорному. Як можна жартувати в пеклі. Стоячи в підвалі в упорі лежачи, я говорив ефесбешникам, що з такими навантаженнями можна не ходити в тренажерний зал. Після чого вони ще сильніше почали мене штурхати ногами, сказавши, що я знущаюся…” – написав Владислав Єсипенко.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Єсипенко брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Єсипенку інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

12 березня “Київський районний суд” Сімферополя виніс ухвалу про взяття під варту Владислава Єсипенка терміном на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч. 1. ст. 223-1 КК РФ (“Незаконні виготовлення, перероблення або ремонт вогнепальної зброї, її основних частин, за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження, а також незаконне виготовлення боєприпасів”).

6 квітня арештований в окупованому Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко заявив, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури.

9 квітня Олексій Ладін повідомив, що співробітники ФСБ Росії погрожували розправою Єсипенку після того, як він на суді в Криму звинуватив ФСБ у тортурах.

12 квітня Ладін повідомив, що ФСБ в перші дні після затримання незаконно відібрала в Єсипенка слину для проведення біологічної експертизи.

13 квітня адвокат Владислава Єсипенка Олексій Ладін заявив, що його підзахисному співробітник ФСБ погрожує вбивством у разі відмови від свідчень, даних журналістом під тортурами.

30 квітня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя продовжив на два місяці, до 11 липня, арешт Владиславові Єсипенку.

5 травня стало відомо, що окупаційна влада Криму висунула заарештованому журналісту Радіо Свобода Владиславові Єсипенку нове обвинувачення – додалася ст. 222 КК РФ (“Незаконне придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів”).

Правозахисники заявили, що Єсипенкові не дають доступу до незалежного адвоката, і закликали звільнити його.

Журналіст перебуває в ізоляторі тимчасового тримання Сімферополя.

Liked the article?
Help us be even more cool!