ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Вірменія ратифікувала Римський статут. Це дозволяє арештувати Путіна

Фото – Арменпресс
Фото – Арменпресс

Національні збори Вірменії ратифікували Римський статут.

Як передає "Арменпресс", проєкт ратифікації Римського статуту був ухвалений 60 голосами, 22 – проти й 0 тих, хто утримався. Проти проєкту проголосували фракції "Вірменія" та "Честь маю".

Раніше Конституційний суд визнав такими, що відповідають конституції, зобов'язання, передбачені Римським статутом Міжнародного кримінального суду, підписаним 17 липня 1998 року. 2022 року уряд звернувся з цього приводу до Конституційного суду. Пізніше виконавча влада скерувала Римський статут Міжнародного кримінального суду (Римський статут) до Національних зборів для ратифікації. Постійна комісія Національних зборів з державно-правових питань уже ухвалила проєкт, і його внесли до порядку денного чергового пленарного засідання Національних зборів.

Прем'єр-міністр Нікол Пашинян на Національних зборах заявив, що Римський статут буде повністю ратифікований. Уряд знову повернувся до питання визнання Римського статуту, оскільки, згідно з обґрунтуванням цього проєкту, він бачить можливість притягти Азербайджан до відповідальності.

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2023 року прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна в повному обсязі ратифікує Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Уряд Вірменії 1 вересня передав Римський статут на ратифікацію до парламенту. Представник парламенту Ален Симонян сказав, що його буде ратифіковано, оскільки це потрібно країні, проти якої “вчиняють воєнні злочини”.

У березні російські медіа повідомили з посиланням на МЗС Росії, що Москва вважає “абсолютно неприйнятним” можливе приєднання Вірменії до Римського статуту Міжнародного кримінального суду і вже попередила вірменську владу про “вкрай негативні наслідки” для двосторонніх відносин у разі такого кроку.

17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду виписала ордери на арешт на російського президента Володимира Путіна та уповноваженої офісу президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Вони звинувачуються в незаконній депортації населення (дітей) та незаконному перевезенні населення (дітей) з окупованих регіонів України до Російської Федерації.

Римський статут Міжнародного кримінального суду – це міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Статут надає право суду розглядати такі міжнародні злочини: злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії.

Україна підписала Римський статут ще 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його, хоча після угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році зробити це є одним з її прямих міжнародних зобов'язань.

У травні 2022 року заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов в інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що ратифікація Україною Римського статуту, який лежить в основі діяльності Міжнародного кримінального суду, не на часі, допоки Україна не переможе у війні.

Liked the article?
Help us be even more cool!