ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Військова Анастасія Блищик знімає фільм про загиблого журналіста Олександра Махова

Фото – фейсбук Олександра Махова
Фото – фейсбук Олександра Махова

Колишня журналістка, а нині військовослужбовиця Анастасія Блищик знімає документальний фільм “Журналіст” на основі фронтового відеоархіву про свого нареченого – загиблого військового та журналіста Олександра Махова. Про це повідомляє телеканал FREEДОМ.

У стрічці йдеться про війну, життя, кохання та боротьбу за свободу і незалежність України, використовують унікальні кадри перших місяців повномасштабного вторгнення з особистого архіву Олександра, спогади його побратимів. Роботу над фільмом розпочали в лютому 2024 року.

Олександр Махов. Фото – Facebook-сторінка Олександра Махова

Про те, що Олександр хотів зняти фільм на основі свого відеоархіву, він розповів тоді Анастасії. Тепер вона здійснює його мрію.

“Саша, по суті, заповів це мені. Мені потрібно це реалізувати. Тому вже 9 травня, у день, коли ховали Сашу, на території Михайлівського собору мені віддали маленький пакетик, де був Сашин годинник, телефон і жетони. Я знала, що він усе документував на свій телефон. І одного разу, коли він упіймав інтернет, він написав мені: “Я вже придумав, як називатиметься мій майбутній документальний фільм. Фільм називатиметься “Журналіст”. Тому на сьогодні мені не потрібно вигадувати жодної іншої назви”, розповіла Анастасія.

Продюсерка фільму “Журналіст” Іванна Слободянюк розповіла, що фільм про збереження пам’яті.

“Фільм про Олександра Махова. Фільм про героїчну оборону села Довгеньке. Ми там були. Ми бачили це на власні очі село знищене дощенту. Це кіно про збереження пам’яті, як меморіалізація пам’яті. Це про те, що вже майже третій рік немає Олександра Махова, але його ім’я живе, про нього знають, про нього запитують”, розповіла вона.

Фільм побачать не тільки в Україні, а й за кордоном.

Хто такий журналіст і військовий Олександр Махов

Олександр Махов був військовослужбовцем 95 окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ. Він загинув 4 травня 2022 року під час оборони села Довгеньке в Харківській області. Йому було 36 років. У цивільному житті Олександр працював на каналах “Дом”, “Україна” та “Україна 24”.

За місяць до своєї смерті він записав відео для Анастасії Блищик, запропонувавши руку, серце і кільце від гранати замість обручки.

23 червня під час відкриття фотовиставки про журналістів на війні The War Is Not Over Yet (“Війна ще не закінчилася”) Анастасія Блищик розповіла про Олександра Махова.

Посмертно його нагороджено орденом “За мужність” III ступеня. 

У жовтні 2022 року вулицю Жолудєва у Святошинському районі Києва перейменували на честь Олександра Махова. 

У грудні 2022 року в Ізюмі вулицю Островського перейменували на честь загиблого журналіста та військового Олександра Махова.

У квітні 2024 року в Києві станцію швидкісного трамвая “Вулиця Жолудєва” перейменували на честь Олександра Махова. 

Liked the article?
Help us be even more cool!