ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правники закликають Зеленського підписати закон про заборону імпорту російських книжок

10.08.2022, 14:23

Відомі українські правники оприлюднили спільну заяву із закликом до Президента України підписати закон 2309-ІХ. Про це повідомляє "Тиждень.ua".

"Внесений спільно представниками всіх фракцій на чолі з депутатами від "Слуги народу" і ухвалений консенсусом 306 голосами в Верховній Раді закон з 20 червня лежить на підписі Президента України, але досі не підписаний. У правовій державі такі ситуації неприпустимі", – пишуть автори заяви, нагадуючи, що стаття 94 Конституції України дає главі держави на підписання закону 15 днів, після чого "закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений".

"Верховенство права, заснована на демократії політична культура і служіння національним інтересам України мають бути альфою й омегою для державної влади в цілому і кожної посадової особи зокрема", – нагадують українські правники, зазначаючи, що зволікання з підписанням закону "не вигідне нікому, крім держави-агресора".

Автори заяви спростовують твердження про нібито невідповідність ухваленого закону Конституції чи європейським цінностям. На їхню думку, закон "дасть можливість не лише створити нарешті незалежний від Росії український книжковий ринок, але й максимально інтегрувати його у книжковий простір Європи".

Оскільки "йдеться про закон, який ухвалений одноголосно конституційною більшістю парламенту в час війни і прямо стосується захисту культурно-інформаційного простору від держави-агресора, бездіяльність президента виглядає неприйнятною з точки зору не лише права, але й політичної культури, демократичних традицій, поваги до українського народу й парламенту", – зазначають українські юристи, закликаючи президента негайно підписати закон.

Заяву підписали доктори юридичних наук Володимир Василенко, Петро Захарченко, Олег Марцеляк, голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, співголова Ради Реанімаційного пакета реформ Юлія Кириченко, перший генпрокурор незалежної України, заслужений юрист Віктор Шишкін та інші відомі правники.

Liked the article?
Help us be even more cool!