ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний суд США розгляне позов проти Twitter щодо бійні в Стамбулі

22.02.2023, 15:30
Фото – Jeff Chiu / AP
Фото – Jeff Chiu / AP

У Верховному суді США відбудеться розгляд другого поспіль позову про притягнення інтернет-компаній до відповідальності за спірний контент, опублікований користувачами.

Цього разу американські родичі йорданця, який загинув під час бійні в стамбульському нічному клубі, позиваються проти корпорації Twitter, пише Reuters.

Судді вислухали апеляцію щодо окремого позову проти YouTube (власник – ТОВ Google, частина корпорації Alphabet), поданого родиною американки, вбитої ісламськими бойовиками в Парижі. Обидва позови спираються на американський закон, за яким громадяни США можуть вимагати компенсацію за втрати, спричинені "міжнародними терористичними актами".

Родичі Навраса Алассафа звинувачують Twitter у сприянні та потуранні угрупованню ІДІЛ, яке взяло на себе відповідальність за стрілянину, що сталася під час новорічного святкування в ніч на 1 січня 2017 року й забрала життя Алассафа та ще 38 людей. За словами позивачів, Twitter не доклав належних зусиль для модерації акаунтів і дописів членів цього угруповання.

Після того як суд нижчої інстанції ухвалив подальший розгляд позову, з’ясувавши, що Twitter відмовився вжити "серйозних заходів" для запобігання присутності членів ІДІЛ у соцмережі, компанія подала апеляцію.

Серед дев’яти суддів, що розглядали справу, не було згоди щодо того, чи варто звужувати юридичний імунітет, окреслений у статті 230 "закону про пристойність у сферах масової комунікації", яка захищає інтернет-компанії від широкого спектра позовів.

Суд нижчої інстанції відхилив цю справу, зокрема, з огляду на імунітет, передбачений статтею 230.

У тій справі позивачем виступає родина американки на ім’я Ногемі Ґонзалез, застреленої під час погрому в Парижі 2015 року, у якому також зізналася "Ісламська держава". Родичі жінки прагнуть притягнути до відповідальності Google за те, що той рекомендував деяким користувачам YouTube контент цього угруповання. 

У справі проти Twitter Окружний апеляційний суд США №9 (розташований у Сан-Франциско) не розглядав, чи становить стаття 230 перепону для позову родини. Відповідачами в цій справі також є Google і Facebook, але офіційно вони не приєдналися до апеляції Twitter.

Ключове питання полягає в тому, чи має родина досить підстав звинувачувати компанію у свідомому наданні "суттєвої допомоги" в "акті міжнародного тероризму", що дозволило б родичам загиблого вимагати компенсації за законом про боротьбу з тероризмом.

Адміністрація президента Джо Байдена стала на бік Twitter у цій справі, зазначивши, що закон про боротьбу з тероризмом передбачає відповідальність за допоміжну участь у теракті, а не "загальне сприяння іноземній терористичній організації", яке не призвело до теракту безпосередньо. Адміністрація президента стала на захист позивачів у справі, яку розглядали у вівторок.

ІДІЛ заявила, що атака була помстою за участь турецької армії в подіях у Сирії. Головного підозрюваного, громадянина Узбекистану Абдулкадіра Машаріпова, затримала поліція.

У судовій документації Twitter зазначив, що видалив понад 1,7 мільйона акаунтів за порушення заборони на "погрози чи заохочення тероризму".

Остаточні вироки в обох справах мають бути ухвалені до кінця червня.

Liked the article?
Help us be even more cool!