ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Венедіктова активізує понад 200 справ щодо активів "власника телеканалів і підприємств у сфері енергетики"

03.12.2021, 12:48
Фото – espreso.tv
Фото – espreso.tv

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що активізує розслідування низки кримінальних проваджень щодо активів “власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики”.

Про це Венедіктова 2 грудня написала у Facebook.

За її словами, в умовах суспільного та політичного шторму Офіс генпрокурора не має відсиджуватися збоку.

Генпрокурорка зазначила, що останніми тижнями йде багато різноманітних незвичних шоу, телеглядачами яких “ми з вами стали”. 

“Останнім часом, а якщо більш точно, мова про останні тижні, ми з вами стали телеглядачами різноманітних незвичних шоу. У багатьох виникає відчуття, що ми не тільки дивимось ці шоу на ТВ, але і беремо в них участь. Моя персональна точка зору не повинна і не зміниться під тягарем виключно політичних аргументів. […] В мене склалася і власна думка, яку я не маю права висловити, зважаючи на специфіку займаної посади. Єдине, на що я маю право, – реагувати на ситуацію в площині кримінальної юстиції з прицілом на процесуальний результат. […] В той час, коли політики сперечаються між собою в залі українського парламенту чи в телевізійних шоу, ми на наших робочих місцях посперечаємось мовою процесуальних документів”, – написала Ірина Венедіктова.

Вона не уточнила, про кого саме йдеться, але зазначила, що нікого не називає “заколотником, олігархом чи правопорушником”.

“Але я маю право в такий гострий для країни момент активізувати розслідування цілої низки кримінальних проваджень для того, щоб переконатися в доцільності прийнятих рішень прокурорами різних рівнів відносно суб’єктів господарювання і окремих осіб з орбіти власника кількох відомих телеканалів, вугільних підприємств, підприємств у сфері енергетики тощо”, – написала вона.

За словами Венедіктової, йдеться про понад 200 справ.

“Ми провели попередній аналіз усього масиву кримінальних проваджень, і наразі з’ясувалося, що мова йде про понад 200 справ. Ці 200 справ – результат лише поверхневої оцінки, переконана, що їх більше. Ми маємо на увазі майже всі великі підприємства у сфері вугільної промисловості та енергетики з орбіти цієї впливової людини. Орієнтовні суми завданих державі збитків обчислюються мільярдами гривень”, – зазначила вона та додала, що “з метою персоніфікувати відповідальність” вона ввійде до груп прокурорів в основних і найрезонансніших справах.

На думку юриста ІМІ Алі Сафарова, “із заяви Венедіктової випливає, що приводом для реакції ОГП є “телевізійні шоу” і “політичний та суспільний шторм”. Отже, вважає він, у цьому випадку простежуються ознаки тиску на власника медіа за контент через кримінальні провадження, що не є передбаченим законом способом реагування. 

“Генеральний прокурор зобов’язаний діяти виключно в межах повноважень, встановлених Законом України “Про прокуратуру”, зокрема статтею 9 цього закону. У разі поширення телеканалами неправдивої інформації, інформації, що порушує закон, є законні методи реагування, починаючи від вимоги спростування недостовірної інформації, надання права на відповідь і закінчуючи скаргами до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Тиск на власника ЗМІ через кримінальні провадження не є передбаченим законом способом реагування”, – сказав юрист.

Нагадаємо, до сфери олігарха Ріната Ахметова входять гірничо-металургійний комплекс, енергетичні та страхові компанії, банк, медіа, транспортний бізнес, сільське господарство, елітна нерухомість – усе це сфери його інтересів. Головний актив, у якому Ахметов їх сконцентрував, – найбільша фінансово-промислова група України SCM.

Також Ахметов має футбольний клуб “Шахтар”, благодійний фонд свого імені та холдинг “Медіа Група Україна" (до нього, зокрема, входять телеканали “Україна” та “Україна 24”).

5 листопада Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 3 листопада Верховною Радою Закон №1780-ІХ “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

26 листопада Володимир Зеленський заявив, що українська розвідка отримала інформацію щодо перемовин представників України й Росії про можливу участь Ріната Ахметова в державному перевороті в Україні.

Олігарх Рінат Ахметов заперечив інформацію, оприлюднену президентом, про свою причетність до підготовки держперевороту.

Довідка. Стаття 24 ЗУ "Про інформацію": Стаття 24. Заборона цензури та заборона втручання в професійну діяльність журналістів і засобів масової інформації

1. Забороняється цензура – будь-яка вимога, спрямована, зокрема, до журналіста, засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, керівника, розповсюджувача, узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації.

Ця заборона не поширюється на випадки, коли попереднє узгодження інформації здійснюється на підставі закону, а також у разі накладення судом заборони на поширення інформації.

2. Забороняються втручання в професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою поширення чи непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них, заборони критикувати суб'єкти владних повноважень, крім випадків, встановлених законом, договором між засновником (власником) і трудовим колективом, редакційним статутом.

3. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та/або переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику тягне за собою відповідальність згідно із законами України.

Liked the article?
Help us be even more cool!