ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Валентина Теличенко: «Блокування справи Гонгадзе вписується в контекст дій теперішньої влади»

15.09.2012, 09:50
Напередодні 12-ї річниці зникнення Георгія Гонгадзе ІМІ попросив прокоментувати ситуацію із розслідуванням справи Гонгадзе на сьогодні та її вплив на розвиток українського суспільства представника Мирослави Гонгадзе у суді, адвоката Валентину Теличенко. 
 
- Як людина я розумію, - не можна 12 років поспіль увесь час обговорювати справу Гонгадзе. В Україні є дійсно багато інших проблем. Але якщо говорити, чи розслідується справа Гонгадзе, то тут можна критикувати до нескінченності. Наприклад: передано до Печерського суду справу з обвинуваченням Пукача. Розслідував її підрозділ ГПУ, підпорядкований Ренату Равелійовичу Кузьміну, саме він і підписав обвинувальний висновок. Серед свідків не заявлено жодного, хто може говорити про мотиви і про замовників. Державне обвинувачення заявило дуже скупий список свідків. Настільки скупий, що не дозволяє не лише встановити мотиви убивства та вийти на замовників, але навіть довести всі обставини злочину. 
 

- В самому тексті обвинувального висновку тим не менше є посилання і на записи Мельниченка, і на покази Леоніда Кучми, Віктора Медведчука, Вячеслава Піховшека, і ще багатьох інших
. Минулого засідання я заявила перше клопотання про допит додаткових свідків. Суд ще не вирішив цього клопотання. Після першого клопотання будуть інші – перелік додаткових свідків, яких я вважаю за потрібне допитати, чималий. У ньому, звичайно ж є й теперішні впливові особи. Але зовсім не впевнена, що суд позитивно відреагує на мої клопотання. Сигнал про небажання встановлювати замовників, надісланий через закриття справи проти Леоніда Кучми, був чітким, і навряд чи суд його проігнорує.
 

-
Майже рік тому цей же суд повернув до Головного слідчого управління ГПУ матеріали, якими державне обвинувачення обґрунтовувало, що саме Юрій Кравченко був одним із замовників убивства Георгія Гонгадзе. В порушення закону ці матеріали залишаються без руху в слідчому управлінні. Зрозуміло, що таким чином не стільки покійного Міністра МВС приховують від відповідальності, скільки замовників, які живі та при владі. 
 

- Дуже красномовним було і скасування постанови про порушення кримінальної справи проти Кучми після того, як досудове слідство в цій справі вже було закінчене. Незаконність такого скасування очевидна. Це не те що незаконно, це з точки здорового ґлузду не пояснюється. Слідство закінчилося, постанови про закриття кримінальної справи у зв’язку з відсутністю складу злочину чи за іншою реабілітуючою підставою не було, натомість було в судовому порядку скасування постанову про порушення кримінальної справи. 
 

- Влада сподівається, що Пукач буде останньою ланкою покараних за вбивство, а невстановлення замовників дозволить і надалі спекулювати трагедією та використовувати її для шантажу тих, хто залишається при владі. 
 
 

- Ще кілька років тому найяскравішою ілюстрацією проблем правосуддя в Україні була справа Гонгадзе, але тепер є багато інших справ, які також свідчать про панування владної верхівки над системою правосуддя та правоохоронних органів. Справа Гонгадзе, хоч і менше на слуху через те, але вона разом зі справами проти політиків-опозиціонерів є індикатором демократії в Україні. В тому числі в переговорах про перспективи євроінтеграції нашої держави. 

ІМІ
 
Читай також: «Журналіста вбивають за те, що його слова хтось слухає»…. 
Liked the article?
Help us be even more cool!