ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Україні набула чинності Стамбульська конвенція

02.11.2022, 10:02
Фото – rayon.in.ua
Фото – rayon.in.ua

В Україні 1 листопада набула чинності Стамбульська конвенція. Про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець на своїй фейсбук-сторінці.

“Відповідно до неї, постраждалим особам забезпечується якнайкращий захист і підтримка, сприяння їх фізичному, психологічному та соціальному відновленню”, – написав він.

За його словами, захист і підтримка здійснюються через такі заходи: 

  • застосування захисних приписів;
  • забезпечення інформування постраждалих про їхні права та можливості отримання допомоги та захисту;
  • забезпечення діяльності спеціалізованих служб підтримки;
  • не замовчування проблеми домашнього насильства;
  • захист і підтримка дітей – свідків домашнього насильства.

Втім, зазначив Лубінець, попри важливість питання, в умовах тривалої війни існують міфи про Стамбульську конвенцію.

“Наприклад, що Стамбульська конвенція вводить в національне законодавство України поняття “ґендер”, яке буде негативно впливати на інститут сім’ї, водночас поняття “ґендерної рівності”як рівний правовий статус жінок і чоловіків використовується у Законі України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” з 2005 року і не несе жодної шкоди”, – зазначив він.

Крім того, додав омбудсмен, противники Стамбульської конвенції в Україні також апелюють тим, що остання суперечить релігійним традиціям та релігії в Україні. Однак, за його словами, конвенція не регулює релігійних норм чи вірувань, а підкреслює, що культура, звичаї, релігія, традиції або так звана честь не мають розглядатися як виправдання будь-якого акту насильства.

Як повідомляв ІМІ, 20 червня Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію). 21 червня документ про ратифікацію підписав президент Володимир Зеленський.

У липні Україна офіційно завершила ратифікацію Стамбульської конвенції, передавши відповідні документи заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берге.

Стамбульська конвенція – міжнародний договір, присвячений боротьбі проти насильства щодо жінок та домашнього насильства. Цей документ спрямований на запобігання насильницьким діям, захист і підтримку жертв, а також на притягнення винних до відповідальності. Конвенція встановлює кримінальну відповідальність за всі форми насильства (психологічне, фізичне, сексуальне та економічне).

Її розробила Рада Європи ще 2011 року в Стамбулі (тому конвенцію називають Стамбульською). Вона починає діяти після ратифікації національним парламентом та відповідного коригування національного законодавства. Ратифікація угоди веде до змін у законодавстві та додаткового фінансування розв'язання проблеми домашнього насильства.

Liked the article?
Help us be even more cool!