ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Росії суд ув'язнив на 12 років українку через "фейки" про армію РФ та "тероризм"

Другий Західний окружний військовий суд засудив 35-річну українку Христину Любашенко до 12 років ув'язнення. Суд визнав її винною в поширенні “фейків” про війну та участь у терористичній організації, повідомляє російське видання “Медиазона”.

Прокурор вимагав для Христини Любашенко ще більше 15 років ув'язнення. Цей термін він просив з урахуванням пом'якшувальних обставин: раніше не судима, має маленьких дітей, хворих матір і дідуся. 

Як зазначає видання, Христина Любашенко до повномасштабного вторгнення жила в Києві, але через погіршення безпекової ситуації в столиці виїхала з України до Швейцарії.

“Грошей на життя не вистачало, і вона піддалася на вмовляння випадкового знайомого: поїхати до Росії та за винагороду запустити в Москві кулі з біло-синьо-білим прапором. Пізніше до обіцянок грошей додалися погрози та шантаж”, – йдеться в матеріалі “Медіазони”.

Засуджена в РФ українка Христина Любашенко. Фото Медіазона

Як зазначає видання, 8 травня 2023 року українку затримали: на запланованому місці запуску на неї вже чекали оперативники Центру “Е”. 

За версією слідства, 8 травня 2023 року українка поставила колонки на вікно орендованої квартири в підмосковному місті Довгопрудному та голосно ввімкнула запис із антивоєнною промовою та гімном України; це силовики вважають поширенням “фейків” про армію РФ.

Того ж дня Любашенко на таксі поїхала на Воробйові гори в Москві й запустила повітряні кульки з прив'язаним до них біло-синьо-білим прапором. Запуск куль слідство розцінило як участь у терористичній організації (частина 2 статті 205.5 КК): біло-синьо-білий прапор використовують багато російських антивоєнних активістів, але силовики вважають його прапором легіону “Свобода Росії”, визнаного Верховним судом терористичною організацією.

Розгляд справи Любашенко тривав лише два дні.

Виступаючи в дебатах 17 червня, адвокатка Людмила Посмітна розповіла, що Христина Любашенко жила в Києві з хворою на онкологію матір'ю, дідусем з деменцією та двома доньками. Після 24 лютого 2022 року сім'я виїхала до Швейцарії та отримала там притулок. Грошей на життя не вистачало. Любашенко познайомилася із сусідом на ім'я Віталій Юрченко, який, за словами адвокатки, “видавав себе за біженця з України”. Чоловік спочатку давав Любашенко гроші в борг, а потім попросив поїхати до Москви й за гроші провести там мирну акцію проти війни: запустити в небо жовто-сині кульки.

“Ні про прапор у колірній гамі біло-синьо-білий, ні про колонки, з яких має транслюватися гімн України та текст, нічого на той момент не йшлося”, наголосила Посмітна. Підсудна підтвердила це.

Саме Юрченко, каже захист, купив Любашенко квиток в один кінець та винайняв квартиру в Довгопрудному. Він же, за словами адвокатки, ретельно контролював пересування жінки та давав їй доручення.

Любашенко прибула до Москви 5 травня 2023 року. Після цього Юрченко вимагав від неї виставити з вікна квартири колонки з антивоєнною промовою. Любашенко каже, що спочатку не хотіла цього робити, але знайомий почав погрожувати, що повідомить органи опіки про доньок, яких вона залишила у Швейцарії, і їх заберуть до дитячого будинку. За словами захисниці, листування, під час якого Юрченко шантажував жінку, є в матеріалах справи.

Українка змушена була погодитися. 8 травня вона виставила на вікні колонки із записами проти війни, а потім поїхала на Воробйові гори запускати кульки. До куль, за задумом організатора, був прикріплений біло-синьо-білий прапор, який він назвав “прапором світу”. Спершу, розповіла адвокатка, Любашенко мала забрати прапор зі схованки, але прапора там не виявилося, тож жінці довелося пошити його самій із синьої та білої тканини.

Усіма цими діями керував Юрченко, який, за словами захисниці, “добре орієнтувався” в Москві та Підмосков'ї. Любашенко запустила білі кульки зі шматком тканини, і її одразу ж затримали. Адвокатка зазначила, що полотно було прикріплене до куль за один кінець, отже розпізнати в ньому прапор важко: 

“До білих куль прив'язано тканину білого кольору, але оскільки тканина кріпиться за один кінець, то абсолютно не видно, чи є на ній смуги”.

У суді, як нагадала Посмітна, допитали оперативника з Центру протидії екстремізму, який затримував Христину Любашенко. За словами поліцейського, він заздалегідь отримав від керівництва інформацію, що “якась особа влаштовуватиме протестну акцію” в Москві. Незрозуміло, наголошує захисниця, як силовики заздалегідь дізналися про точне місце та годину акції, водночас оперативник запевняв, що на Воробйових горах вони помітили Любашенко випадково.

Виступаючи в суді, адвокатка Посмітна наголосила, що єдиний доказ провини Любашенко це протоколи допиту від 10 травня зі свідченнями, але ті були отримані незаконно. По-перше, допит відбувався в ізоляторі тимчасового тримання, де немає ні комп'ютера, ні принтера, проте свідчення надруковано, а не написано від руки. По-друге, інтереси Любашенко за згодою представляв адвокат з Ростовської області Василь Доморадський, якого ні вона сама, ні хтось із її близьких не наймав. За словами захисниці, слідчий прийшов до Любашенко в ізолятор тимчасового тримання із “заздалегідь складеними протоколами допитів” та “кишеньковим” адвокатом.

“Любашенко, не читаючи й вглиблюючись у текст наперед складених свідчень, підписує ці протоколи, оскільки і слідчий, і адвокат переконують її, що з нею нічого страшного не буде, невдовзі справу скерують до суду, там засудять до умовного терміну за хуліганство і вона повернеться до себе додому”, розповіла захисниця. Спершу українці справді закидали лише за хуліганство, але пізніше посилили звинувачення.

Адвокатка просила суд закрити справу через відсутність ознак складу злочину.

Христина Любашенко в дебатах виступала українською мовою. Винною вона себе не визнає.

Як повідомляв ІМІ, у травні громадянина України, студента шостого курсу факультету фундаментальної медицини Московського державного університету Сергія Гулька, якого неодноразово затримували за пости в соцмережах, відрахували з вишу.

Крім того, окупаційний Кіровський районний суд Криму арештував на п’ять діб та оштрафував на 35 тисяч рублів (близько 15 тис. гривень) жительку міста Старий Крим, звинувативши в “публічній демонстрації нацистської символіки та дискредитації збройних сил Росії”.

Окупаційний Ленінський районний суд Севастополя оштрафував жителя міста за коментар у соцмережі про знищення флагмана Чорноморського флоту, крейсера “Москва”. Коментар чоловік залишив в одній із груп російської соціальної мережі “ВКонтакте” у квітні 2022 року.

За даними Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 29 лютого 2024 року в окупованому Криму зафіксовано 699 випадків надходження матеріалів, складених за статтею про “дискредитацію російської армії”.

Liked the article?
Help us be even more cool!