ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В РФ скасовують паради, побоюючись викриття величезних втрат у війні проти України – Міноборони Британії

13.04.2023, 10:44
Фото – пресслужба адміністрації Курської області
Фото – пресслужба адміністрації Курської області

У наближених до кордону з Україною російських містах скасовують паради до 9 травня через те, що вшанування полеглих у Другій світовій війні може перетворитися на викриття масштабів нещодавніх втрат у війні проти України

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Офіційно влада міст, де скасували паради, пояснила це проблемами з безпекою поблизу кордону. Але деякі російські міста, розташовані далі від України, підтвердили, що планують провести святкування Дня перемоги.

За даними британської розвідки, різні підходи підкреслюють делікатну комунікаційну проблему для Кремля. Путін формулює "спеціальну військову операцію" в дусі радянського досвіду Другої світової війни.

Повідомлення ризикують спричинити дедалі більшу тривогу серед багатьох росіян, які усвідомлюють, наскільки погано організована і провальна кампанія в Україні.

"Вшанування полеглих попередніх поколінь може легко перетворитися на викриття масштабів нещодавніх втрат, які Кремль намагається приховати", – зазначають у Міноборони Британії.

Станом на 12 квітня 2023 року про відмову проводити пропагандистські заходи 9 травня заявили губернатори Бєлгородської та Курської областей. Також російські окупанти відмовилися від параду в Криму. 

Зазначимо, що Росія активно використовує "День Перемоги" та акцію "Бессмертный полк" у своїй пропаганді. 

Ось як у 2019-му в коментарі Ліга.net пояснював мету цих акцій Володимир В'ятрович – на той момент директор Інституту національної пам'яті, а нині народний депутат:  "Такими акціями Росія мобілізує та тримає в тонусі проросійські сили в Україні. Жертви війни вже після смерті стали ще одним інструментом російської пропаганди. У самій Росії культ перемоги дозволяє мілітаризувати суспільство та ідеологічно виправдати нові війни. В Україні це спроба розколоти суспільство".

Зазвичай учасники маршів носили із собою заборонену в Україні комуністичну символіку та георгіївські стрічки (акція "Георгіївська стрічка", приурочена до 9 травня, – ще один елемент російської пропаганди), російські прапори та портрети Сталіна. 

Акцію "Бессмертный полк" росіяни проводять і за кордоном, залучаючи окрім представників діаспори й місцевих громадян. Як пише Армія.Inform, 2016 року організатори пропагандистської акції прозвітували, що охопили аудиторію в США, Великій Британії, Новій Зеландії, більшості держав ЄС, країн Азії і Африки. Того ж року в Сімферополі так звана прокурорка тимчасово окупованого РФ Криму Наталія Поклонська замість світлини діда-фронтовика вийшла на акцію з портретом-іконою російського імператора Миколи ІІ. У руках учасників ходи з різних міст росії з’явилися портрети терористів незаконних збройних формувань "Л/ДНР".

Як повідомляв ІМІ, 14 лютого 2023 року група народних депутатів запропонувала Верховній Раді скасувати святкування Міжнародного жіночого дня, 1 травня – День праці та 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги). Скасувати святкування Дня перемоги депутати обґрунтовували тим, що цей день "використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами "боротьби з нацизмом і фашизмом". 

Liked the article?
Help us be even more cool!