ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Одесі представників "Муніципальної варти", які кийками побили журналістів, засудили умовно

05.06.2023, 16:00
Фото – sudreporter.org
Фото – sudreporter.org

Приморський районний суд міста Одеси визнав представників “Муніципальної варти” винними в перешкоджанні професійній журналістській діяльності. Таке рішення суд ухвалив 1 червня, повідомляє “Судовий репортер”.

Нагадаємо, в центрі Одесі 13 липня 2018 року на одній з парковок на вулиці Некрасова сталася сутичка між представниками комунальної установи “Муніципальна варта” та журналістами. Унаслідок нападу постраждали головний редактор газети “Нерозкриті злочини” Костянтин Слободянюк та двоє журналістів з газети “Общественный прибой” – Мирослав Бекчів та Віталій Ткаченко.

За даними слідства, двоє представників “Муніципальної варти” побили гумовими кийками кореспондента газети “Суспільний прибій” та редактора газети “Нерозкриті злочини” під час проведення ними журналістських розслідувань.

За фактом інциденту поліція порушила кримінальну справу за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 2 ст. 296 (“Хуліганство”), ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”). У жовтні того ж року прокурори Одеської місцевої прокуратури №3 спрямували до суду обвинувальні акти стосовно двох співробітників “Муніципальної варти”.

Журналісти приїхали на вулицю Некрасова, 1, щоб записати інтервʼю з представниками Адвокатської компанії “Редут” з приводу конфлікту на парковці. Під час інтервʼю на місце підʼїхали три машини з написами “Муніципальна варта”. З авто вийшли незнайомці у формі й почали демонтувати огорожу місць для зупинки транспорту.

Журналіст почав знімати дії охоронців, а ті нецезурно на нього лаялись і били по обличчю, погрожували розбити камеру. Чути репліку: “Не, ты что, бессмертный?.. Ты думаешь, что ты би..шь, что ты меня снимаешь? Снимай. Бо я тебе сейчас фотоапарат разобью и тебе еще лицо разобью, ты”. 

Один з охоронців завдав двох послідовних ударів по обличчю та відеокамері журналіста, після чого його напарник також ударив журналіста кулаком в обличчя.

На думку суду, наявність лише самого журналістського посвідчення (бейджа) на шнурку на грудях є достатнім підтвердженням обізнаності оточення, що особа є журналістом. 

Суд дійшов однозначного висновку, що потерпілий не мав наміру знімати саме обвинуваченого і права останнього порушені не були.

Свою провину представники КУ “Муніципальна варта” так і не визнали і під час судового розгляду демонстрували зневажливу поведінку щодо потерпілого журналіста. Один з них говорив, що штовхнув журналіста, бо той його переслідував і знімав, що йому не подобалось, адже він не є публічною особою. 

Їх визнали винними в перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів і погрозах та насильстві щодо журналіста (ч. 3 cт. 171, ч. 1, 2 ст. 345-1 КК).

За статтею 171 Кримінального кодексу строк кримінальної відповідальності становить три роки і вже закінчився.

Тому чоловіків притягнули тільки за погрози й насильство щодо журналіста. Їх засудили до двох і трьох років позбавлення волі, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком півтора і два роки.

Liked the article?
Help us be even more cool!