ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У мережі поширюють фейк про загибель американського військового в Старокостянтинові

03.10.2024, 17:00
Альона Береза

На російських сайтах та в соцмережах поширюється фейкова інформація про загибель кадрового військовослужбовця ВПС США внаслідок російського удару по Старокостянтинову Хмельницької області. 

Як доказ російські сайти використовують скриншот публікації нібито дружини загиблого в соцмережах. Останній розмістив користувач з ніком Melanie Malwin-Parker у Facebook, повідомив Stopfake.org.

За інформацією дослідників, скриншот публікації нібито від імені дружини американського військового є фейковим. У Facebook немає ні такого повідомлення, ні навіть зареєстрованого користувача під ніком Melanie Malwin-Parker.

Скриншот Stopfake.org із Facebook 

“Публікація “дружини американського льотчика” у соцмережі Facebook є фейковою, як і сторінка самої жінки. Результати пошуку у Facebook, інших соцмережах, а також у Google не видають жодного подібного повідомлення або акаунту. Крім того, пост було відредаговано, а текст накладено на відповідне тло у фоторедакторі. Більше того, на військово-повітряній базі “Алтус” у США, де нібито служив загиблий льотчик, не дислокуються винищувачі F-16, вона призначена для базування транспортних літаків і заправників”, – йдеться в матеріалі.

Також фактчекери зазначили, що в разі аналізу згаданого вище скриншоту помітно, що текст публікації та нік користувача з позначенням геолокації були додані на оригінальне зображення та відрізняються від основного тла самого повідомлення. Сам текст повідомлення, на думку дослідників, викликає безліч запитань, адже він написаний неорганічно, як для “вдови американського військового”, та ніби копіюючи наративи російської пропаганди. 

Під час аналізу дослідники виявили, що “вдова” в дописі нарікає на те, що її чоловік погодився брати участь у “програмі іноземних інструкторів в Україні”. Вона точно знає, що він був на аеродромі в Старокостянтинові, де було уражено п’ять літаків F-16, і ще й не забуває про це згадати. Як аргумент дослідники також зазначають, що “вдова” граматично правильно пише навіть непросту і маловідому назву цього населеного пункту, як для іноземців.

Дослідники звернули увагу і на геолокацію в дописі жінки, що вказує на  Altus Air Force Base (американську військово-повітряну базу “Алтус”). Ця база розташована в штаті Оклахома. Військовослужбовці цієї бази працюють на трьох типах літаків. Серед цих бортів немає F-16, про знищення яких “дружина писала”. Тому, на думку фактчекерів, малоймовірно, що її “загиблого” військовослужбовця було скеровано до України саме для технічного обслуговування F-16.

Нагадаємо, що жителька Хмельниччини отримала умовний термін за заперечення збройної агресії Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!