ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії проросійський журналіст програв проукраїнському суд за образу

19.11.2019, 11:21
Фото – cont.ws
Фото – cont.ws

Італійський журналіст, письменник і колишній євродепутат Джульєтто К'єза програв суд проукраїнському активісту, редактору італійської сторінки сайту “Стоп Фейк” Мауро Воерціо.

Про таке рішення суду, ухвалене 13 листопада, повідомив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький у фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зазначив Городецький, Воерціо подав до суду на журналіста Спутніка Джульєтто К'єза за те, що він назвав його “фашистом” за його підтримку України, і вимагав покарати К'єзу за образу честі і гідності та відшкодувати завдані моральний та матеріальний збитки.

На першому судовому засіданні, яке відбулося в Римі, К'єза визнав свою провину і пішов на угоду зі слідством, щоб уникнути більш суворого покарання.

Городецький нагадав, що, під час Майдану відомий телеведучий Савік Шустер запрошував К'єза на свої ефіри, називаючи відомим італійським журналістом.

Зі свого боку Мауро Воерціо розмістив 14 листопада на італійській сторінці сайту “Стоп Фейк” публікацію під назвою “Giulietto Chiesa condannato per diffamazione aggravata” про засудження К'єзи за наклеп. 

Активіст на своєму прикладі розповів, як дезінформація може вплинути на будь-якого громадянина і обумовити його життя. “Хто відповідає за інформування, має в руках дуже потужну зброю, може зруйнувати життя інших людей, часто безкарно, і використовувати своє становище для надання корисних послуг іншим”, – написав Воерціо.

Агентство Спутнік (Sputnik. – Ред.) часто звинувачували в тому, що воно публікувало багато дезінформації, і Джульєтто К'єза є відомим автором у Sputnik Italia. Зараз є юридична правда, принаймні було показано, що один із журналістів Sputnik використовує дезінформацію як зброю”, – зазначив Воерціо.

Окрім особистого задоволення результатами судового розгляду, Воерціо також підкреслив, “що в Італії є ще достатньо можливостей для маневру щодо Росії, наприклад для захисту прав людини, навіть з усіма труднощами”, повідомивши, що після 30 місяців відстоювання своїх інтересів у суді таки зміг довести помилковість висунутих проти нього звинувачень.

Він також нагадав, що, попри різноманітність поглядів, головним обов'язком журналіста є інформування, а не дезінформування. “Ми можемо бути на двох різних фронтах (і, дякуючи Богу, в демократії так завжди буває), але якщо ми вирішили повідомити громадян, ми не можемо деформувати реальність на свій смак або на вподобання когось іншого”, – зазначив Воерціо.

Sputnik – орієнтоване на зарубіжну аудиторію російське новинне агентство, засноване міжнародним інформаційним агентством Россия Сегодня. Головний офіс – у Москві. Головним редактором є Маргарита Симоньян. Sputnik має регіональні представництва і бюро в різних країнах. Sputnik Italia – італомовна версія агентства Sputnik.

Низка західних політиків і ЗМІ нерідко звинувачували агентство в необ'єктивному поданні інформації та упередженості під час висвітлення подій.

Liked the article?
Help us be even more cool!