ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Італії литовські школярі відмовилися від змагань в одній групі з росіянами

Литовські школярі, які брали участь у міжнародних змаганнях з робототехніки в Італії, відмовилися змагатися в одній групі з росіянами. Дві литовські команди – Litbot і Lituanica X – були через це дискваліфіковані та не отримали нагород. Команда "Lituanica – Vilnius Lyceum robotics", якій не довелося змагатися в одній групі з росіянами, виграла путівку на світові змагання до Г'юстона (аналог Олімпіади з робототехніки).

Про це пише LRT. 

Прохання учасників змагань не допускати росіян до участі були відхилені.

"Сотні, а можливо, навіть тисячі годин кропіткої роботи, десятки безсонних ночей, постійні тренування, перепроєктування та вдосконалення роботів. Усе це тільки для того, щоб скористатись унікальною можливістю потрапити на чемпіонат світу і в такий спосіб прославити Литву", – написав представник команди Юстас Гавенас.

Однак коли литовські команди дізналися, що в чемпіонаті братимуть участь російські команди, перед ними постала низка питань.

"Унікальний шанс чи ціннісні принципи? Одним рішенням списати всю свою тяжку працю чи з високо піднятою головою стати за принципи, за свободу, за демократію, за українського товариша по команді", – продовжує Гавенас.

За його словами, учасники написали листи з проханням не допускати до участі росіян, але організатори їх відхилили. 

"Це ситуація, коли розуму і серцям молодих людей довелось ухвалювати рішення, які часто не можуть ухвалити й самі дорослі. І вони ухвалили ці рішення – відмовилися брати участь у боях в одній команді з росіянами, втратили очки, які були такі необхідні їхнім командам, хоча були одними з лідерів на цих змаганнях. Вони просто підняли прапори Литви й України і тримали їх увесь час, поки пробігали тяжкі хвилини їхньої боротьби, що не існує.

Багато з них, мабуть, внутрішньо переживали, навіть героїчно стримували сльози. Але це були найсильніші хвилини їхнього мовчання і опору", – пише Юстас Гавенас.

Такому вчинку школярів висловила захоплення міністерка соціального захисту і праці Литви Моніка Навіцкене: 

"За таку Литву 11 Березня! За таких її дітей", – написала Навіцкене.

"Діти 11 Березня. Свої особисті досягнення вони вважали менш важливими, ніж честь і гідність людини", – написала прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

Liked the article?
Help us be even more cool!