ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані заарештовано журналіста

06.01.2023, 17:30
Фото – switzerlandtimes.ch
Фото – switzerlandtimes.ch

В Ірані заарештовано голову політологічного відділу газети "Етемад" Мехді Бейка, повідомляє switzerlandtimes.ch.

У Бейка вилучили телефон і записник. Останніми тижнями Іраном пройшлася хвиля арештів, яка зачепила й багатьох журналістів. Саму газету можна схарактеризувати як реформістську.

За свідченнями нью-йоркського Комітету захисту журналістів (CPJ), за період останніх протестів уже було заарештовано понад 80 медійників. Можливості вести журналістську діяльність в Ірані значно обмежені. Знов і знов стаються перебої й блокування інтернету. Іран посідає одне з останніх місць у рейтингу свободи преси "Репортерів без кордонів" (RSF).

Відколи в середині вересня всю країну охопили протести, політичне керівництво Ірану перебуває під великою напругою. Приводом для протестів стала смерть іранки курдського походження Джини Махси Аміні, яка загинула в поліцейському відділку, – після цього Тегеран спіткала найгірша політична криза за останні кілька десятиліть. Дівчину заарештували за понад три місяці до того за порушення мусульманського дрес-коду.

Деяких журналістів утримують у в’язниці Евін у Тегерані. Зокрема там перебувають журналістка Нілуфар Хамеді з реформістської газети "Шарґх", яка однією з перших винесла випадок з Аміні на широкий загал, а також її колега Елале Мохаммаді. Секретна служба Ірану нещодавно оголосила жінок іноземними агентками. Газета відкинула це звинувачення.

Як повідомляв ІМІ, месенджер WhatsApp від Meta Platforms повідомив, що тепер користувачі зможуть послуговуватися проксі-серверами, щоб мати доступ до сервісу в країнах, де застосунок заблоковано. Останнім часом користувачі в країнах на кшталт Ірану чи Сирії використовують сервіси віртуальних приватних мереж (VPN), щоб обходити інтернет-цензуру. Як зазначили розробники месенджера, "якщо вимкнення триватимуть і надалі, ми сподіваємося, що це рішення допоможе людям, які потребують безпечних і надійних каналів спілкування".

Liked the article?
Help us be even more cool!