ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Ірані з держтелеканалу звільнилися троє журналістів через замовчування інформації про збиття літака

14.01.2020, 14:02
Фото – AFP / Радіо Свобода
Фото – AFP / Радіо Свобода

Троє ведучих іранського державного телеканалу IRIB заявили про своє звільнення через приховування з боку влади інформації, зокрема про збиття українського літака 8 січня, повідомляє The Guardian.

Так, телеведуча Желар Жаббарі вибачилася, що казала брехню на користь держави впродовж 13 років.

“Дуже важко для мене повірити, що наших людей було вбито. Вибачте мені, що я дізналася про це запізно. Та вибачте мені за 13 років, коли я брехала вам”, – написала вона в інстаграмі.

Її колега Захра Хатамі зазначила: “Я ніколи не повернуся на телебачення. Вибачте”.

Її підтримав колега Саба Рад, який сказав: “Дякую вам за вашу підтримку протягом усіх цих років моєї кар’єри. Я оголошую, що після 21 року роботи на радіо і телебаченні я не можу продовжувати працювати в ЗМІ. Я не можу”, – сказав Рад.

Як пише видання, журналісти залишають свої посади через кризу довіри внаслідок спроб влади відкинути звинувачення в тому, що літак української авіакомпанії було помилково збито силами протиповітряної оборони Корпусу ісламських революційних охоронців.

“Криза навіть привела до того, що декілька новинних агенцій, які пов’язані з режимом, почали висвітлювати вуличні протести та говорити про потужний державний механізм, що стоїть за висвітленням подій”, – пише The Guardian.

Асоціація іранських журналістів у Тегерані заявила про “поховання суспільної довіри”, яке вже спричинило удар по слабкій репутації офіційних іранських ЗМІ. Ганбар Надері, коментатор державного Press TV, сказав у програмі BBC Radio Today: “Мало довіри до влади, та люди хочуть більше свободи. Брехня, яку вони кажуть про збитий літак, спричинила втрату суспільної довіри. Корпус ісламських революційних охоронців дуже добре знає про це”.

Як повідомляв ІМІ, 12 січня іранські ЗМІ підтримали протестувальників, які 11 січня вимагали відставки верховного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї після визнання факту збиття українського літака авіакомпанії МАУ іранськими військовими.

Спецпризначенці застосували сльозогінний газ проти тисяч іранців, які ввечері 11 січня вийшли на вулиці столиці та інших міст, спрямовуючи свій гнів на вищу владу Ірану, верховного лідера Алі Хаменеї, багато з них скандували “Смерть диктатору”.

Зображення та повідомлення про протести транслювали державні інформаційні агентства.

Поміркована щоденна газета Jomhuri-ye Eslami написала в редакційній статті: “Ті, хто затримав оприлюднення причин авіакатастрофи і підірвав довіру людей до істеблішменту, мають бути звільнені або повинні піти у відставку”.

Liked the article?
Help us be even more cool!