ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В Чернівцях депутати міськради перешкоджали діяльності журналіста

29.07.2011, 04:50

Під час сесії Чернівецької міської ради 28 липня 2011 року депутати намагалися вигнати з сесійної зали оператора з камерою. Оператор був разом з власним кореспондентом Національного радіо Вадимом Пелехом.

Як розповів ІМІ сам журналіст Вадим Пелех, інцидент трапився після перерви. Депутатів в сесійній залі значно поменшало.


«Спершу камера була направлена на в.о. міського голови Віталія Михайлішина, а коли ми почали знімати сесійний зал, депутати від більшості почали висловлювати своє незадоволення. В той час якраз мали розглядати питання формування виконкому. Тому, можливо, депутатам провладної більшості не сподобалось, що хтось спостерігає за їхньою діяльністю. Спочатку депутат Марина Гаєвська намагалася з’ясувати, який ЗМІ представляє журналіст та стала обдзвонювати керівників місцевих телеканалів, аби вияснити хто прислав на сесію оператора. Коли ж вияснилось, що оператор прийшов зі мною, депутатка в своєму виступі на сесії запропонувала видалити з залу камеру. Я їй повідомив, що оператор працює зі мною і що я акредитований у раді кореспондент радіокомпанії. Тоді депутатка пригрозила, що зараз зателефонує моєму керівництву, з’ясувати, чи направляли мене висвітлювати сесію. Тут же у залі депутат від Партії регіонів Володимир Штефуряк намагався вихопити з рук оператора відзняту відеокасету. Потім депутати допитували у мене, чи маємо дозвіл на зйомку» - розповідає Валим Пелех.

Вадим Пелех вважає такі дії представників депутатського корпусу неприпустими. Він наразі розглядає можливість звернення щодо ситуації, яка склалася до первинних організацій Національної спілки журналістів України та Незалежної Медіапрофспілки.

Також Вадим розповів, що якщо раніше можна було проходити до сесійної без проблем, то тепер запровадили реєстрацію.
«Правда, перед самим початком сесії і неакредитованих запускали в залу останніми.Найголовніше у цій ситуації, що депутати намагаються використовувати механізм акредитації, який вони ж запровадили,  як тиск на журналістів» - сказав він.

В Чернівецькій міській раді ІМІ повідомили, що інформація, поширена в ЗМІ не відповідає фактичним обставинам.


«Так, під час роботи сесії депутат Марина Гаєвська поцікавилася чому у сесійній залі присутній чоловік, який протягом тривалого часу веде відеофіксацію сесії, і при цьому не є працівником жодного засобу масової інформації. Чоловік спершу назвався оператором МТРК «Чернівці», але коли з’ясувалося, що він не є співробітником цієї телерадіокомпанії, змінив свою думку і  повідомив, що веде відеозйомку за дорученням власного кореспондента Національного радіо у Чернівецькій області. При цьому, оператор вів себе досить зухвало, відмовившись показувати посвідчення, не зміг пояснити навіщо для радіорепортажу потрібне відео, і після цього втік з сесійної зали. Виходячи з наведеного, заявляємо, що міська рада не перешкоджала професійній діяльності журналістів, адже згадана особа, яка проводила відеозйомку під час 10-ї сесії, не підтвердила свій статус співробітника ЗМІ» - йдеться у заяві, яку надіслали ІМІ з сектору  інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

В заяві також зазначається, що неакредитовані мають вільний доступ до сесійної зали. Сама ж акредитація запроваджена вже давно і вона існує для того, аби акредитовані журналісти мали місця в сесійній залі. Неакредитовані ж змушені будуть стояти.


Нагадаємо, що в березні цього року, коли відбувалась війна між вже екс-мером Миколою Федоруком та більшістю в міській раді, питання дотримання свободи слова було підняте самим депутатами та частиною журналістів. Вони виступили проти припинення онлайн-трансляції та трансляції на телеканалі «Чернівці» сесії Чернівецької міської ради. (http://imi.org.ua/node/32152)

ІМІ
 

Liked the article?
Help us be even more cool!