ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Киргизстані ухвалили ідентичний до російського закон про "іноагентів"

Президент Киргизстану Садир Жапаров підписав закон про “іноземних представників”. Про це він написав 2 квітня на своїй фейсбук-сторінці, повідомляє Радіо Аззатик (киргизька служба Радіо Свобода).

Закон опубліковано 2 квітня, і він набуде чинності за 10 днів. Відтепер усі неурядові організації, які працюють у Киргизстані, повинні реєструватися в міністерстві юстиції.

Згідно із законом, місцеві неурядові організації, які фінансуються з-за кордону та ведуть “політичну діяльність” у Киргизстані, будуть визнані “виконувачами функції іноземного представника” та зареєстровані у відповідному реєстрі. Діяльність організацій, які не зареєструвалися як “іноземні представники”, припинятимуть на шість місяців.

Від визнаних “іноземними представниками” організацій вимагатимуть додаткових звітів. Наприклад, вони повинні щокварталу звітувати перед відповідними державними установами про цілі використання отриманих ззовні грошей, а також про свою спільну діяльність та керівників кожні шість місяців.

Також неурядові організації можуть зіткнутися з позаплановими перевірками – заява державного органу може бути підставою для проведення таких перевірок.

Президент Киргизстану вважає, що закон “становить інтерес для громадськості, неурядових організацій та їхніх закордонних партнерів”.

Водночас він звинуватив неурядові організації, які працюють у країні протягом 30 років, у тому, що вони нікому не звітували, а “лише відкривали банківські рахунки, брали гроші в іноземних донорів і використовували їх на власний розсуд, зокрема в особистих цілях”. 

Як пише видання, цей закон на 98% аналогічний російському закону “про іноземних агентів”. У самій Росії закон ухвалено 2012 року. Згідно з ним мін'юст може визнати “іноземними агентами” некомерційні організації, які фінансуються з-за кордону та ведуть політичну діяльність.

Низка міжнародних організацій та диппредставництв західних країн закликала президента Киргизстану Садира Жапарова ветувати цей закон.

Закон парламент країни ухвалив 14 березня 2024 року.

Як повідомляв ІМІ, у 2023 році в Казахстані створили та опублікували список “іноагентів”.

Liked the article?
Help us be even more cool!