ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УПЦ МП заявила про незалежність після голосування в Раді щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних з РФ

Фото – bigstockphoto.com
Фото – bigstockphoto.com

Представники Української православної церкви Московського патріархату заявили, що законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, повʼязаних з РФ, ще не став законом, а сама УПЦ МП є "самостійною і незалежною".

Про це йдеться в заяві УПЦ МП.

"Законопроєкт №8371, який, як зазначається, забороняє діяльність релігійних організацій, пов’язаних з державою-агресором, по суті своїм змістом направлений на заборону Української православної церкви та порушує права на свободу віросповідання громадян України, які належать до УПЦ. В самому проєкті закону про УПЦ не йдеться, однак його походження (рішення РНБО щодо УПЦ), медійне та політичне супроводження свідчать про те, що цей закон будуть застосовувати до УПЦ, яка насправді є самостійною і незалежною церквою, і свідомо намагаються видати її за РПЦ, а священнослужителів та віруючих людей, які є громадянами України, віднесли до агентів РФ", – йдеться в заяві.

В УПЦ МП переконані, що вказаний законопроєкт "не відповідає Конвенції з прав людини та Конституції України".

Для обґрунтування необхідності ухвалення, кажуть в УПЦ МП, депутати посилаються на "кримінальні провадження відносно членів УПЦ, що нібито несуть загрозу національній безпеці".

Як повідомляв ІМІ, 19 жовтня Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №8371 про заборону релігійних організацій, пов'язаних з РФ.

Керівництво Служби безпеки України було ініціатором законопроєкту щодо розширення списку підстав для заборони релігійних організацій і забезпечення юридичної бази для заборони УПЦ Московського патріархату.

1 грудня 2022 року РНБО доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність УПЦ МП в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі.

У січні 2023 року Кабінет Міністрів зареєстрував у ВР законопроєкт №8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій", що унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований у Росії. 

23 січня Президент України Володимир Зеленський запровадив санкції щодо 22 діячів Російської православної церкви. Серед них племінник Кирила протоієрей Михайло Гундяєв, який є представником РПЦ при Всесвітній раді церков та інших міжнародних організаціях у Женеві (Швейцарія). "Запроваджені санкції проти 22 осіб – громадян Росії, які, прикриваючись духовністю, підтримують терор та геноцидну політику", – прокоментував свій указ президент Зеленський.

Глава РПЦ патріарх Кирил підтримав агресію Росії, заявивши, зокрема, що у війні проти України російські солдати виконують своє "покликання" та "обов'язок" перед батьківщиною та суспільством, тому їхні дії можна порівняти із "самопожертвою". За словами Кирила, загиблим солдатам РФ будуть прощені всі їхні гріхи.

Liked the article?
Help us be even more cool!