ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кабмін пропонує Раді заборонити діяльність церков, керівний центр яких розташований у Росії

20.01.2023, 10:50

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 “Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”, який унеможливлює діяльність в Україні релігійних організацій, керівний центр яких розташований у Росії. Про це повідомив у телеграмі представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Сам текст законопроєкту ще не опубліковано на сайті парламенту.

Однак, за словами Мельничука, законопроєкт спрямований на забезпечення духовної незалежності, недопущення розколу в суспільстві за релігійною ознакою, сприяння консолідації українського суспільства та захисту національних інтересів. Проєктом Закону передбачено внесення змін до ЗУ “Про свободу совісті та релігійні організації”, “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”.

Інших подробиць представник уряду не надав.

Як повідомляв ІМІ, 1 грудня Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі.

1 грудня 2022 року Володимир Зеленський застосував персональні санкції щодо представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в РФ. Серед них, зокрема, клірик УПЦ МП, ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

27 грудня 2022 року Конституційний Суд України визнав закон, який зобов'язує УПЦ МП вказати у своїй назві її належність до Росії, таким, що відповідає Конституції.

КСУ ухвалив рішення за поданням 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції України закону про внесення зміни до закону про свободу совісті стосовно назви релігійних організацій, які входять до структури об’єднання, керівний центр якого перебуває за межами України, в державі-агресорі. Закон №5309, ухвалений у грудні 2018 року, передбачає, що релігійна організація, чий центр управління перебуває в країні, визнаній агресором, зобов'язана вказувати це у своїй назві. Відповідні зміни також мають бути внесені до статуту організації. Водночас дозволяється після повної назви церкви із зазначенням центру управління додавати “в Україні”.

Liked the article?
Help us be even more cool!