ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українське радіо до свого 100-річчя презентувало новий проєкт "Життя в ефірі"

В ефірі Українського радіо 3 вересня стартував 25-серійний проєкт “Життя в ефірі”, присвячений 100-річчю радіостанції. Про це повідомила пресслужба Суспільного мовника.

“Життя в ефірі” – розповіді не тільки про історію радіо, а й про життя кількох поколінь українців крізь призму історії Українського радіо. 

Значна частина проєкту присвячена тиску на радіо радянської влади. Команда проєкту знайшла і вперше оприлюднить архівні матеріали справ розстріляних у сталінські часи працівників Українського радіо. 

Кілька епізодів “Життя в ефірі” буде присвячено роботі Українського радіо у воєнні роки: під час Другої світової та під час нинішньої російсько-української.

Проєкт також розповідає про історію появи Радіо Промінь та Радіо Культура, творчих колективів Українського радіо: симфонічного оркестру, оркестру народної та популярної музики, хорової капели, дитячого хору та тріо бандуристок. Окрема розповідь – про Будинок звукозапису Українського радіо і про те, як у його стінах народжувалися хіти Івасюка, Яремчука, Зінкевича.

Мовник зазначає, що цей проєкт може стати найповнішим комплексним дослідженням історії Українського радіо в аудіоформаті за весь час існування. Для “Життя в ефірі” збирали інформацію від ветеранів радіо, істориків, опрацювали тисячі сторінок архівних документів. Багато подробиць звучатимуть в ефірі вперше.

Виконавчий продюсер Українського радіо Юрій Табаченко зазначає, що проєкт планувався рік тому. І тоді були сумніви щодо того, чи зможе команда назбирати матеріалу на 25 серій, слухати який буде цікаво не тільки радійникам, а й слухачам.

“Тепер я розумію, що ми б і 100 серій потягнули. Бо історія Українського радіо – це, по суті, історія усього нашого народу за минулі 100 років. Працівники радіо, як і вся українська інтелігенція, ставали жертвами сталінських репресій, гинули під час Другої світової, бо останніми виходили з Києва перед наступом німців, проносили через усе століття український дух, культуру і мову. Саме з ефіру Українського радіо українці почули Акт проголошення незалежності, і саме в нашому ефірі, ще до затвердження Верховною Радою, вперше серед усіх мовників прозвучав гімн “Ще не вмерла України”, – зауважив Юрій Табаченко.

Він наголосив, що під час нинішньої російсько-української війни Українське радіо стало джерелом достовірної інформації для жителів тимчасово окупованих територій, а декому навіть рятувало життя, повідомляючи про доступні можливості евакуації.

“Життя в ефірі” можна слухати щовівторка та щочетверга о 20:30.

Проєкт виходитиме на всіх подкаст-платформах та на ютуб-каналі Українського радіо.

Liked the article?
Help us be even more cool!