ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна в ОБСЄ закликала Росію звільнити журналіста Дмитра Хилюка

Фото – vechirniy.kyiv.ua
Фото – vechirniy.kyiv.ua

Глава української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк порушив перед делегаціями країн-учасниць питання необхідності звільнення захоплених Росією цивільних заручників, навівши як показовий приклад викрадення кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка.

Про це йшлося під час засідання Постійної ради ОБСЄ 27 липня у Відні, повідомляє Укрінформ.

“Я хотів би повторити свій заклик з останнього засідання Постійної ради щодо цивільних заручників. Жоден інший сучасний конфлікт не бачив такого масштабу злочинів, адже Росія утримує тисячі цивільних заручників. Нам терміново потрібні нові міжнародні інструменти для покарання за викрадення цивільних осіб та забезпечення безпечного повернення цивільних заручників”, – заявив Цимбалюк.

Він додав, що мапа місць незаконного утримання Росією українців, представлена в ОБСЄ українською неурядовою організацією в травні, “не повинна стати черговим дослідженням” і має стати “основою для подальших дій ОБСЄ, зокрема з боку БДІПЛ та Центру запобігання конфліктів”.

“Показовою в цьому плані є справа Дмитра Хилюка, українського журналіста. Він був викрадений з будинку своєї сім'ї в Київській області ще в березні 2022 року, на другий тиждень російського вторгнення”, – заявив Цимбалюк.

Він навів нещодавній звіт “Репортерів без кордонів”, які встановили, що Дмитро живий і утримувався в СІЗО №2 у Новозибкові Брянської області РФ, а зараз перебуває в одній з в'язниць Владимирської області. За словами посла, “не дивно, що російська влада заперечує його утримання”.

“Але ми не можемо допустити, щоб ці люди просто загубилися, коли їх переміщують з одного місця в інше. Цей злочин має бути під постійною увагою. Це врятує життя і поверне людям свободу”, – наголосив Цимбалюк.

Крім того, він порушив питання інсценування Росією судового процесу над 18 захисниками Маріуполя, а нині військовополоненими в Ростові-на-Дону. “Ця справа є лише частиною дегуманізаційної кампанії Росії проти українців. Тому ми закликаємо БДІПЛ уважно стежити за цією справою. Ці люди мають бути звільнені”, – сказав посол.

Як повідомляв ІМІ, 13 липня “Репортери без кордонів” повідомили, що викрадений російськими військовими в березні 2022 року, під час окупації Київщини, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк перебуває, ймовірно, в одній з колоній Владимирської області Росії.

Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

Liked the article?
Help us be even more cool!