ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Лубінець заявив, що особисто тримає на контролі питання визволення з полону Дмитра Хилюка

18.05.2023, 13:30
Фото – ombudsman.gov.ua
Фото – ombudsman.gov.ua

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян журналіста інформагентства УНІАН Дмитра Хилюка. Про це Лубінець сказав у коментарі Укрінформу.

“Я особисто тримаю це на контролі (питання щодо визволення журналіста. – Ред.)”, – сказав він.

Омбудсман поінформував, що після того, як отримав звернення (щодо полоненого журналіста від УНІАНу 4 травня. – Ред.), він це питання пропрацював з російською стороною.

Відповідаючи на запитання, чи є від російської сторони якась реакція, Лубінець зазначив, що це єдине, що він може зараз сказати.

“Ми ж хочемо результат, тому ми не можемо розказувати про якісь деталі, які можуть вплинути в негативному плані на процес повернення (журналіста. – Ред.)”, – заявив уповноважений.

Як повідомляв ІМІ, 17 травня група 1+1 media звернулася до міжнародної професійної спільноти та правозахисних комʼюніті з проханням посприяти визволенню з російського полону журналіста інформаційного агентства УНІАН Дмитра Хилюка, а також усіх цивільних заручників, яких РФ незаконно утримує від початку повномасштабної війни в Україні. 

Дмитро Хилюк уже з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

Російські військові викрали Дмитра 3 березня в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію. 

Козаровичі деокупували 31 березня 2022 року. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу. У цій статті, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

У квітні минулого року Координаційний штаб поводження з військовополоненими повідомив батькам, що Росія підтвердила утримання журналіста в РФ.

У серпні завдяки Міжнародному комітету Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього листа, на конверті був штамп “почта России”. У листі,  датованому 14 квітня 2022 року, було одне речення: “Дорогі мої мамо і тато, я живий, здоровий, у мене все добре”.

Liked the article?
Help us be even more cool!