ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна порушила в ОБСЄ питання затримання журналістів в окупованому Криму

05.11.2021, 13:11
Фото - Andtij Vatsyk/Радіо Свобода
Фото - Andtij Vatsyk/Радіо Свобода

Україна закликає держав-учасниць ОБСЄ та офіс ОБСЄ з питань свободи ЗМІ вжити зусилля зі сприяння звільненню всіх незаконно утримуваних громадянських журналістів і працівників ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 4 листопада у Відні, повідомляє Укрінформ.

“Російська окупаційна адміністрація продовжує переслідування та репресії проти вільної журналістики. Громадські журналісти та інші працівники ЗМІ переслідуються та ув'язнюються за їхню громадянську позицію та журналістську роботу”, - заявив Цимбалюк у заяві з нагоди Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Очільник української місії в ОБСЄ нагадав, що серед незаконно затриманих журналістів є Владислав Єсипенко, Наріман Джелялов, Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулеймаєв, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Різа Ізетов, Емір-Усеїн.

Він вказав на те, що з метою привернення додаткової уваги до переслідування журналістів та порушення свободи вираження поглядів російською окупаційною адміністрацією в Криму, МЗС України розпочало ініціативу із захисту громадянських журналістів, які незаконно утримуються Росією, з допомогою іноземних громадських діячів.

“Користуючись цією можливістю, ми заохочуємо держави-учасниці підтримати цю ініціативу, спрямовану на сприяння звільненню всіх незаконно утримуваних громадянських журналістів і працівників ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України. Ми також розраховуємо на активнішу участь Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ у цьому надзвичайно важливому питанні”, - заявив Цимбалюк.

Як повідомляв ІМІ, 2 листопада, у Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, медійні та правозахисні організації України закликали уряд та правоохоронні органи проводити ефективні і прозорі розслідування злочинів проти журналістів, а також реформувати правоохоронні органи та здійснити судову реформу, щоб унеможливити безкарність. Також заявники вимагають від Російської Федерації як держави-окупанта Криму та міста Севастополя негайно звільнити журналістів та всіх інших українських політичних в’язнів та припинити переслідування за журналістську діяльність в Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!