ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна отримала висновки Єврокомісії щодо законопроєкту "Про медіа"

11.11.2022, 16:05
Фото – DW
Фото – DW

Україна отримала висновки Європейської комісії щодо законопроєкту "Про медіа", ухвалення якого є необхідним для просування України на шляху до вступу в ЄС.

Про це повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко на брифінгу 11 листопада, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Законопроєкт "Про медіа", який був прийнятий 30 серпня в першому читанні, – до нього було подано близько 2,5 тисяч правок. Ми з нетерпінням чекали на перші висновки експертів Європейської комісії, Європейського Союзу. На цей момент ми їх отримали. На мій експертний погляд, ці висновки є досить робочими, не дуже об'ємними. Якщо чесно, очікували, що буде значно більше запитань", – сказав він.

Шевченко зазначив, що наразі вже триває робота з вивчення отриманих висновків від Єврокомісії та висновків Ради Європи, які було одержано раніше.

Також він сподівається, що після зняття всіх питань щодо документа його буде ухвалено в цілому до кінця року.

Як повідомляв ІМІ, 30 серпня Верховна Рада підтримала законопроєкт №2693-д "Про медіа" в першому повторному читанні.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав доопрацювати ухвалений парламентом у першому читанні законопроєкт "Про медіа", щоб не допустити звуження сфери використання державної мови. 

8 вересня Інтернет-асоціація України заявила, що законопроєкт "Про медіа" суперечить декларованим цілям і загрожує "тоталітаризмом у медійній сфері".

22 вересня низка правозахисних громадських організацій закликали Верховну Раду забезпечити відкритість та інклюзивність доопрацювання проєкту закону "Про медіа" під час підготовки до його розгляду в другому читанні.

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа. 

Законопроєкт "Про медіа" зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року. Він має стати комплексним документом, що замінить кілька медійних законів. 19 травня 2020 року парламент відправив цей проєкт на повторне перше читання.

Законопроєкт пропонує запровадити регуляцію онлайн-ЗМІ, діяльність блогерів та різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook). Передбачено й механізм співрегуляції. Окремий розділ законопроєкту присвячено мовленню громад (community media) – третьому сектору мовлення, що існує в Європі паралельно із суспільним та комерційним. Також документ передбачає розширення повноважень регулятора – Нацради з питань телебачення та радіомовлення. 

Юристи ІМІ проаналізували оновлений проєкт Закону "Про медіа".

Liked the article?
Help us be even more cool!