ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Україна досі не виконала рішення ЄСПЛ у справі про вбивство Гонгадзе – адвокатка

17.09.2021, 10:15
Фото – ІМІ
Фото – ІМІ

Україна досі не виконала всіх вимог, зазначених у рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі про вбивство журналіста, засновника “Української правди” Георгія Гонгадзе.

Про це заявила представниця сім’ї Гонгадзе, правозахисниця Валентина Теличенко 16 вересня на пресконференції “21 роковини вбивства Георгія Гонгадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота”, повідомляє ZMINA.

Вона нагадала, що рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе було оприлюднене 2005 року, ним Європейський суд визнав порушення прав людини за кількома статтями та призначив відповідну компенсацію вдові журналіста Гонгадзе. Але ще важливіше, що він вказав на необхідність проведення цілої низки системних змін в Україні з метою зробити діяльність журналістів безпечнішою. 

За словами адвокатки, насамперед це означає, що держава зобов’язана надати адекватний захист журналісту, який потерпів від злочину, а це якісне розслідування, притягнення винних до відповідальності, наголосила юристка.

“На різних часових проміжках Україна демонструвала більший чи менший або повну відсутність прогресу в проведенні системних змін, яких від неї очікував та очікує Європейський суд із прав людини та Комітет міністрів Ради Європи, що контролює виконання рішення Європейського суду. На сьогодні рішення в справі Гонгадзе не є виконаним і ми бачимо за всіма об’єктивними показниками, що робота українських журналістів є небезпечною, справа Павла Шеремета цьому яскраве свідчення”, – сказала вона.

Серед причин, які заважають Україні виконати відповідні рішення ЄСПЛ, Теличенко назвала, зокрема, маніпуляції правоохоронною системою з боку влади, а також недосконалу судову систему, яка потребує очищення та  унезалежнення. 

За словами правозахисниці, наразі немає жодних передумов того, що Комітет міністрів Ради Європи найближчим часом вважатиме рішення в справі Гонгадзе виконаним.

“Ще багато треба зробити, щоб змінити ситуацію. Є частина кроків, які Україна могла б зробити доволі швидко, а є частина системних змін, які вимагають часу”, – наголосила Теличенко.

У пресконференції також узяла участь онлайн вдова журналіста, головна редакторка Української служби “Голосу Америки” Мирослава Гонгадзе. Вона розповіла, що впродовж двох останніх років інформація про процес розслідування в справі щодо вбивства її чоловіка відсутня.

“Для мене дуже важливо, що ми нарешті завершили принаймні один етап, перший етап розслідування і покарання злочинців. Ми маємо часткове правосуддя, та останнє рішення стосовно генерала Пукача було для мене певним рубіконом у розслідуванні цієї справи. Але однозначно це не кінець… Уже останні два роки ми практично жодної інформації про процес розслідування не маємо”, – сказала вона й підкреслила, що вбивства журналістів і правозахисників в Україні не припинилися.

Як повідомляв ІМІ, 16 вересня в Києві в ‌Іллінському‌ ‌сквері‌ відбулась акція‌ ‌пам’яті‌ Георгія‌ ‌Гонгадзе, присвячена‌ 21-м ‌роковин‌ам ‌убивства журналіста.

16 вересня 2021 року правозахисні та медійні громадські організації звернулися до української влади із закликом забезпечити прозоре розслідування справ щодо вбивств журналістів, встановити та назвати замовників.

Liked the article?
Help us be even more cool!