ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Українські медіа перерозподіляють на користь влади

02.08.2011, 01:02

Найбільш рейтингові українські медіа зосереджені в руках кількох осіб, однак вони використовуються ними не як бізнес, а як засіб досягнення інших цілей. Про це свідчать дослідження українських медіа-юристів і безпосередньо Радіо Свобода. У Нацраді з питань телебачення та радіомовлення визнають, що власність українських медіа є недостатньо прозорою, і що держава не має достатніх важелів для протидії утворенню монополій. Експерти очікують, що найближчим часом відбудеться ще більша концентрація медіа у руках прибічників провладних політичних сил.

Структура власності українських телекомпаній, радіостанцій та друкованих видань є одною з найменш прозорих у Європі, свідчать останні дослідження Інституту медіа права та Української Гельсінської спілки.
 
Іншими словами, в державному реєстрі мовників та інших відкритих джерелах можна знайти лише назви компаній-посередників, що володіють ЗМІ, кінцеві ж власники, приватні особи ховаються за кількома знеособленими фірмами, і навіть їх медіа мають право не розголошувати.
 
Купити акції телеканалу в Європі можуть всі, в Україні – четверо
 
Кожен українець може купити частину того чи іншого великого підприємства, придбавши його акції на біржі. Утім, купити частинку телеканалу чи бодай маленької ФМ-радіостанції на ринку цінних паперів – майже нереально. У цьому переконалося Радіо Свобода, звернувшись на провідні фондові біржі України та до брокерів. Кореспондентові, який представився менеджером фірми, що хоче придбати акції провідних телерадіокомпаній, відмовили: «На жаль, ми акціями таких підприємств не займаємося. В нас їх немає. Єдине, що ви можете зробити – це звернутися до самих власників телеканалів».
 
Така відсутність акцій у вільному обігу не є перешкодою для медіа-магнатів, радше – навпаки. Картина власності українських медіа змінюється щороку. Так, від експертів, журналістів та неофіційних джерел у керівництві ЗМІ Радіо Свобода з’ясувало, що на сьогодні найбільша кількість телевізійного мовлення опосередковано зосереджена в руках очільника СБУ Валерія Хорошковського («Інтер» і ще вісім телеканалів), бізнесменів Віктора Пінчука, Бориса Коломойського, Петра Порошенка та Рената Ахметова. Останній, за інформацією частини джерел Радіо Свобода, нині розглядає можливість купити до кінця року телеканал «Тоніс», яким на сьогодні володіють особи, близькі до Партії зелених.
 
Джерела, опитані Радіо Свобода, говорять і про плани газового магната Дмитра Фірташа стати співвласником одного з телеканалів – він нібито має опціон (задокументоване право) на купівлю частини акцій ТРК «Інтер».
Радіо Свобода

 

Liked the article?
Help us be even more cool!