ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

УАВПП, Інтернет асоціація та Нацрада закликають вилучити з санкцій пункти щодо ЗМІ

14.08.2014, 10:40

Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) звернулась листом до Президента України Петра Порошенка з проханням ветувати або вплинути на процес доопрацювання законопроекту, яким передбачається можливість припинення діяльності та/або розповсюдження ЗМІ в Україні. Про це йдеться на офіційному сайті організації.

Видавці преси просять Президента, щоб з документу були виключені пункти щодо припинення діяльності/розповсюдження ЗМІ у спосіб інший, аніж передбачений чинним законодавством.

Головні аргументи УАВПП є наступними:

1) в частині діяльності ЗМІ в Україні достатньо існуючих правових механізмів для боротьби із проявами сепаратизму чи іншими зазіханнями на територіальну цілісність, економічну самостійність чи законність. Аби припинити будь-які порушення у ЗМІ, достатньо відповідально виконувати чинні закони.

2) законопроект №4453а від 08.08.2014 року всупереч Конституції України запроваджує напівтоталітарний зразок застосування санкцій (у тому числі до ЗМІ), що суперечить самій суті демократичних перетворень, за які наразі бореться вся Україна.

3) уведення будь-яких недемократичних обмежень, необхідних для подолання наслідків зовнішньої агресії, має здійснюватись тимчасово та виключно з метою протидії такій агресії. Натомість законопроект необмежений строком дії та може бути застосований з будь яких підстав.

Також про вилучення із законопроекту “Про санкції” норм щодо застосування санкцій до ЗМІ закликає Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, йдеться у заяві регулятора. На думку членів Національної ради, ці норми не відповідають засадам демократичного суспільства і можуть призвести до запровадження цензури у вітчизняній медійній галузі.

Ухвалення нового закону, в якому існуватимуть положення, що дозволятимуть без суду забороняти діяльність будь-якої телерадіоорганізацій чи інтернет-ресурсу, призведуть до утисків свободи слова та вільного висловлення думок, що є неприпустимим у демократичному суспільстві, заявляє Нацрада.

Крім того, Інтернет асоціація України вважає, що цей законопроект є спробою узурпувати владу, і просить голову Верховної Ради Олександра Турчинова, лідерів фракцій і парламентських груп врахувати їхні пропозиції в доопрацюванні законопроекту.

Зокрема, асоціація пропонує для усунення негативних моментів звузити коло осіб, щодо яких можуть застосовуватися санкції, залишивши лише тих, які знаходяться поза правовим полем України, оскільки  юридичними чи фізичними особами, які вчинили порушення, які є резидентами України, мають займатися українські правоохоронці та суди в рамках існуючого законодавства України.

Нагадаємо, НМПУ, НСЖУ, ОБСЄ, Репортери без кордонів та Фрідом Хауз закликають Верховну Раду вилучити з законопроекту “Про санкції” норми щодо ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!