ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У журналістки Ірини Данилович погіршується стан здоров'я – батько

21.03.2023, 12:51
Фото – Кримський процес
Фото – Кримський процес

В ув’язненої в окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данилович погіршується стан здоров'я. Про це Крим.Реалії повідомив її батько.

За його даними, Данилович знепритомніла під час перевезення до підконтрольного РФ міського суду Феодосії для завершення ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

Водночас у СІЗО оформили документи, що Данилович не має медичних перешкод для етапування. Це пов'язане з бажанням російського суду сьогодні завершити процес ознайомлення з матеріалами справи, щоб швидше передати матеріали до суду апеляційної інстанції.

За тиждень до цього відбувся медичний огляд ув'язненої журналістки, якого вона потребує з кінця минулого року через скарги на гострий отит. За словами рідних Данилович, огляд мав демонстративний та формальний характер і не сприяв встановленню діагнозу. Допущена адміністрацією СІЗО лікарка-отоларингологиня заявила, що Данилович треба відправити до психіатра, а не до лора, і не зробила жодного медичного висновку про характер захворювання та методи лікування.

Захист журналістки планує скерувати повідомлення про злочин щодо лікарки за статтею 124 Кримінального кодексу РФ “Ненадання допомоги хворому без поважних причин”. Крім того, близькі журналістки вимагають допустити відповідального та компетентного лікаря, який проведе обстеження в присутності адвоката. Наявність захисника дозволить гарантувати, що допомога буде надана в повному обсязі, а не формально.

Аналогічну заяву про злочин захист подасть на лікаря швидкої допомоги, який, як стверджується, відмовив у належній допомозі підсудній, коли їй стало зле під час судових дебатів. Документально це оформлено як добровільну відмову Данилович від госпіталізації, проте жодних документів за підписом журналістки про добровільну відмову від лікування в матеріалах справи немає.

Сама журналістка повідомила, що “на знак протесту проти знущань” з неї збирається оголосити сухе голодування.

Представники ФСВП Росії не коментували заяви Данилович та її рідних.

Як повідомляв ІМІ, 28 грудня 2022 року окупаційний суд Феодосії в Криму засудив громадянську журналістку та правозахисницю Ірину Данилович до семи років позбавлення волі за звинуваченням у незаконному зберіганні та виготовленні вибухових речовин за ч. 1 ст. 222.1 КК РФ.

Міністерство закордонних справ України засудило ухвалений російською окупаційною владою в тимчасово окупованому Криму "вирок" українській громадянській журналістці Ірині Данилович.

Ірину Данилович російські силовики заарештували 29 квітня 2022 року в окупованому Криму. Її затримали, коли вона їхала з роботи дорогою з Коктебеля до Феодосії. У її будинку в селі Владиславівка провели обшук, вилучили телефон і ноутбук. 

Наприкінці липня 2022 року Данилович заявила про те, що співробітники ФСБ РФ побили її та продовжують тиск на неї.

Ірина Данилович працювала медсестрою, була також громадянською журналісткою, висвітлювала проблеми системи охорони здоров’я в Криму та поширювала інформацію про війну в Україні.

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків та затримання Ірини Данилович.

Liked the article?
Help us be even more cool!