ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тернополі створюють комікс про Героя України, журналіста Віталія Дереха

16.10.2024, 16:49
Ірина Небесна

Дизайнерка та волонтерка Дарця Веретюк разом з дитячою письменницею Настею Сонячною створюють чорно-білий комікс про життя та альтернативні пригоди журналіста, бійця ЗСУ, Героя України Віталія Дереха, який загинув на російсько-українській війні. Комікс має вийти накладом у 1000 примірників.

Про це регіональній представниці Інституту масової інформації у Тернопільській області Ірині Небесній розповіла дизайнерка, волонтерка та близька людина Віталія Дарця Веретюк.

За її словами, авторка текстової частини, дитяча письменниця Настя Сонячна приїздила до Тернополя, щоб поспілкуватися з друзями та близькими Віталія Дереха.

Віталій Дерех/Фото - Facebook-сторінка Пласту

"Це десятки годин записів. Все це вона опрацювала, обрала найцікавіші, на її погляд, моменти і трансформувала у напівреальну-напівфантастичну підліткову супергеройську історію, оскільки про Дереха неможливо розповідати по-іншому”, – каже волонтерка.

Сама авторка тексту Настя Сонячна розповіла ІМІ, що спогади про Віталія знадобився рік. 

"Хіба можна допустити, щоб Дерех, який мав стільки іпостасей: мандрівник-режисер-журналіст-рятувальник-письменник-експериментатор-...,   припинив дивувати світ? Хочеться дати можливість дітям знайомитись з ним і надихатись його нестримним бажанням досліджувати, випробовувати цей світ і себе у ньому. Саме так і було б, якби він їздив на табори та вишколи. Саме таке знайомство з Дерехом може відбутися через книгу", – ділиться задумкою проєкту Настя Сонячна. 

Авторка розповідає, що формат пригодницької біографії з елементами комікса обрала навмисне. При цьому реальних пригод там буде не менше 90%, а решта 10% – дофантазовані на основі зібраного матеріалу. 

"Ця біографічна пригода буде адресована дітям 8-12 років. Категорії, яка вже самостійно читає та спрагло шукає для себе авторитетів. Як зробити, щоб не було нудно? Чи можна бути непосидючим і добре вчитись? Чи можна вирізнятись і таки знайти свою зграю? Чому важливо йти за своїми захопленнями і розвивати їх?  Чому бешкетувати важливо? Це частина питань, які розкриває книга", – описує майбутній мальопис авторка тексту.

За словами Насті Сонячної, запис розповідей близьких Дерехова став для неї справжнім знайомством з Віталиком. 

"Ми перетинались на таборах, однак це не те саме, що спілкуватись і роками проживати пригоди. В мене пішов рік на дослідження матеріалів та запис інтерв'ю. Ще якийсь час пішов на пошук підходів  до тексту, аби адаптувати матеріал для дітей. Вважаю, що московсько-українська війна штовхає нас до випрацьовування нових підходів до написання біографій. Зокрема, для дитячої аудиторії. Тут важко втриматись від патосу – але ми живемо зараз завдяки супергероїчним вчинкам реальних людей. На цьому тлі вигадані марвелівські пригоди виглядають зовсім тьмяно", – переконана письменниця.

Наразі вже готове розкадрування матеріалу і почалися перемовини з кількома ілюстраторами, які могли би взятися за роботу. 

Все це коштуватиме десь 80 тис. грн, розповіла Дарця Веретюк. Із фінансуванням проєкту зголосилися допомогти у тернопільській школі-ліцеї №6 ім. Назарія Яремчука. В ній Дерех закінчив дев'ять класів.

"Ми періодично проводимо шкільні ярмарки, аби допомагати ЗСУ, тож цього разу вирішили, що частину виторгів віддаватимемо на цей проєкт. Тисяча до тисячі, поки не закриємо потрібну суму. Це, мабуть, буде перша така книжка-комікс про Героя України, тож хочемо, щоб це був вклад нашої школи", – розповів ІМІ директор навчального закладу Олександр Остапчук.

Також кошти на мальопис збирають друзі Віталія, аби пришвидшити процес.

Як повідомляв ІМІ, Віталій Дерех загинув 28 травня 2022 року біля міста Попасна Луганської області внаслідок авіаційного удару військ РФ. 2 червня його поховали в Тернополі на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі.

21 березня 2023 року побратим Віталія розмістив на сайті Офісу президента петицію щодо надання Дереху звання Героя України. А 8 липня того ж року Володимир Зеленський підписав Указ "Про присвоєння Віталію Дереху звання Героя України". 

Віталій Дерех свого часу багато років пропрацював журналістом тернопільського видання "RIA+/20 хвилин", зокрема їздив у редакційну експедицію в Південну Африку у 2013 році.

У 2014 році Віталій пішов добровольцем у батальйон “Айдар” Збройних сил України, воював до липня 2015 року. У 2016–2018 роках працював у Муніципальній варті Івано-Франківська, зокрема рятувальником. З початком російського вторгнення в Україну 2022 року вступив до 1-ї окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна ЗСУ, в складі якої брав участь у боях під Києвом, після – на Донеччині та Луганщині.

Liked the article?
Help us be even more cool!