ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Загиблому військовому та журналісту Віталію Дереху пропонують дати звання Героя України

27.03.2023, 10:30
Фото з фейсбук-сторінки Дарця Веретюк
Фото з фейсбук-сторінки Дарця Веретюк

На сайті Президента України з'явилася петиція щодо надання загиблому на війні бійцю ЗСУ та журналісту Віталію Дереху звання Героя України (посмертно). Петицію зареєстрував 21 березня побратим військового Едуард Ростовський. Підтримати ініціативу та проголосувати можна тут.

“Прошу розглянути справжнього Героя і Захисника України – Віталія Дереха. Подання петиції затягнулося, але Україна має знати своїх Героїв. Мій побратим заслуговує увійти в історію України як вірний син, котрий завжди був готовий нищити ворога і відстоювати інтереси країни”, – йдеться в тексті петиції.

Як зазначається в петиції, у 2014 році Віталій пішов добровольцем у батальйон “Айдар” Збройних сил України, воював до липня 2015 року. У 2016–2018 роках працював у Муніципальній варті м. Івано-Франківська, зокрема рятувальником.

З початком російського вторгнення в Україну 2022 року вступив до 1 окремої бригади спеціального призначення імені Івана Богуна Збройних Сил України, в складі якої брав участь у боях під Києвом, після на Донеччині та Луганщині.

“Влучно керував розрахунком ПТРК, з яким ліквідував не одну одиницю ворожої техніки та особового складу РФ. Був прикладом для всіх військовослужбовців, котрі несли службу поруч з ним. Викладав військову справу всім, хто того бажав, від вибухової справи до тактичних переміщень. Виконував завдання не тільки свого підрозділу, неодноразово ходив у розвідку на позиції ворога. Знищував вибухові загородження ворога на шляху українського війська, хоча і не був сапером. Ефективно нищив ворога та у вільний час навчав інших досягати аналогічних результатів. Він любив Україну і знав, що ми переможемо”, – йдеться в тексті петиції.

Віталій Дерех загинув 28 травня 2022 року біля міста Попасна Луганської області внаслідок авіаційного удару військ РФ. 2 червня з ним попрощалися в рідному Тернополі – поховали бійця на Алеї Героїв на Микулинецькому кладовищі.

Підтримати пропозицію своїм голосом закликають читачів і колеги Віталія з тернопільського видання “RIA+ / 20 хвилин”, де свого часу він не один рік пропрацював.

“Віталія Дереха пам’ятають як журналіста, майданівця, добровольця, воїна, пластуна. Він завжди вирізнявся з-поміж інших. Його проєкти, статті завжди чіпляли та привертали увагу. Він не боявся жодних викликів ні в професії, ні в житті. 

Редакція “20 хвилин” і досі пам’ятає той недільний ранок 29 травня 2022 року. Саме тоді ми дізналися, що наш Віталік, який так любив жити, мандрувати та свою Україну, загинув. Він назавжди для всіх нас залишився 34-річним, усміхненим колегою, який готовий до авантюр та завжди допоможе”, – згадують у редакції.

Liked the article?
Help us be even more cool!