ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Тегерані жінок без хіджаба не пускатимуть у метро

14.04.2023, 12:57
Фото – Zuma / Rex / Shutterstock / theguardian.com
Фото – Zuma / Rex / Shutterstock / theguardian.com

В Ірані жінок без хіджаба не пускатимуть у тегеранське метро, повідомляє The Guardian з посиланням на іранське державне телебачення.

Так, у метро Тегерана планують запровадити групи з контролю за носінням хіджаба: жінок з непокритою головою не пускатимуть у метро. Цим фактично жінок позбавляють можливості працювати, пише видання.

Тегеранський метрополітен уже оголосив, що “згідно з вимогами шляхетного народу Ірану стосовно питання хіджаба” запустить відповідні аудіонагадування в Тегерані та на приміських станціях. Втім, останні репортажі на іранському державному телебаченні показують, як робітники станції не дають жінкам пройти турнікет без хіджаба.

Генеральний директор компанії з управління метрополітеном у Тегерані й передмісті Масуд Даршті заявив про створення штабу з питань пристойності й хіджаба, який займатиметься нагадуваннями. За його словами, штаб буде зобов’язаний втілювати всі накази правоохоронців, але додав, що особисто він ще не отримав формальних інструкцій.

На різних станціях у різних містах було запроваджено різні правила: так, у місті Ісфаган вже були випадки, коли жінок з непокритою головою не пускали в метро.

Судові органи повідомили, що готові накладати на жінок, притягнутих до суду за неносіння хіджаба, штраф в 1 мільйон томанів (£190). Автівки, в яких жінки їхали без хіджаба, конфіскуватимуться на 20 днів, якщо водій скоїв правопорушення двічі.

Як повідомляв ІМІ, влада Ірану встановлює в громадських місцях камери відеоспостереження, що має запобігти “спротиву” у виконанні закону про носіння хіджабу. 

Жінки в Ірані повинні носити хіджаб з 1979 року, відколи до влади в країні прийшли радикальні ісламісти. За відсутність хіджабу або його неправильне носіння їм загрожують штрафи чи арешт. Непоодинокі також випадки вуличних нападів на жінок, що не досить прикривають голову.

У вересні 2022 року за звинуваченням у неправильному носінні хіджабу було затримано 22-річну Махсу Аміні. З поліцейської дільниці дівчину відвезли до лікарні, де за кілька днів вона померла. Родичі Аміні вважають, що причиною її смерті стало побиття співробітниками силових структур.

Після цього в Ірані розпочалися вуличні протести. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів були вбиті, близько 20 тисяч – ув’язнені. Кілька людей страчено.

Liked the article?
Help us be even more cool!