ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У справі про побиття телеоператора Д1 не вистачає доказів – Дніпропетровська облпрокуратура

01.10.2021, 11:49
Фото – телеканал Д1
Фото – телеканал Д1

У справі про побиття оператора дніпровського телеканалу Д1 Сергія Файзуліна не вистачає якісних відеоматеріалів або даних свідків. 

Про це 30 вересня під час зустрічі міжвідомчої робочої групи в справах журналістів у Дніпропетровській обласній прокуратурі розповів начальник управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Антон Чернов. 

У зустрічі також узяли участь директор Д1 Микола Павленко, директорка ОТВ Галина Булавка, редакторка ОТВ Вікторія Соколенко, адвокат редакторки Першого Криворізького Максим Гореліков, заступник керівника обласної прокуратури Руслан Вахітов, заступник начальника першого відділу процесуального керівництва, управління процесуального керівництва в кримінальних провадженнях слідчих територіального управління державного бюро розслідувань Андрій Чередник та регіональна представниця ІМІ Валерія Мальченко.

Представники прокуратури розповіли про перебіг розслідування перешкоджання діяльності журналістів під час сутичок 2 липня 2021 в Дніпрі. Нагадаємо, тоді отримали тілесні ушкодження телеоператор ОТВ Ігор Гутник та телеоператор Д1 Сергій Файзулін. Також потерпілим у справі визнано депутата обласної ради Данила Мормуля.

Справа щодо побиття Ігоря Гутника була скерована до суду. У побитті звинувачують трьох представників КП "Муніципальна варта". 23 та 24 вересня 2021 мало відбутися підготовче засідання. Раніше ІМІ повідомляв, що на засідання не впустили журналістів, посилаючись на епідеміологічну ситуацію. Кіровський суд ухвалив рішення повернути обвинувальний акт на доопрацювання. Обласна прокуратура оскаржуватиме це рішення.  

Антон Чернов прокоментував такі дії судді: "Мотиви формальні – неправильно викладене обвинувачення, а фактичні кожен може розуміти сам. [...] У нас так поставлено процес, що обвинувальний акт – це, по суті, копія повідомлення про підозру, якщо вони хоча б в одній комі відрізняються, це підстава для повернення обвинувального акта. Суд нам не сказав, що в нас відрізняються ці два документи, суд, не розпочавши судового розгляду по суті, почав вдаватися в оцінки зібраним доказам, а це неможливо зробити, не дослідивши докази, не допитавши сторони, потерпілих, свідків. Тобто я сподіваюсь, що апеляційна скарга наша буде задоволена, оскільки вона обґрунтована, і тоді судовий  розгляд у першій інстанції розпочнеться з початку".

Щодо побиття Сергія Файзуліна наразі в справі не вистачає свідків та доказів. За словами Антона Чернова, того вечора був задіяний увесь особовий склад КП "Муніципальна варта", що ускладнює пошук підозрюваних.

"Складність у тому, що відсутні відеозаписи належної якості, які б дозволили ідентифікувати осіб, що завдають тілесних ушкоджень Файзуліну і Мормулю. У розпорядженні слідства є або відеозаписи поганої якості, на яких обличчя розмиті і їх не можливо ідентифікувати, або ми бачимо цих осіб зі спини, і теж їх не можливо ідентифікувати. Якщо є такі відеозаписи, то, будь ласка, надайте. А друга проблема – пошук свідків. Зараз ми працюємо над цим, я сподіваюсь, що буде результат і в цьому провадженні", – сказав Антон Чернов. 

На питання журналістів про пошук організаторів побиття Антон Чернов відповів, що робота ведеться: "Це питання досліджується окремо. Я поки що це не можу коментувати, це таємниця слідства, це може зашкодити розслідуванню. Давайте ми вийдемо на проміжний результат, і ми тоді доповімо". 

Представник криворізької журналістки Софії Скиби Максим Гореліков під час зустрічі порушив питання про закриття справи за статтею 171 ККУ ("Перешкоджання журналістській діяльності") щодо інциденту від 15 вересня 2018 року в Кривому Розі (Дніпропетровська область). Тоді підприємець, один із співзасновників ПП "Будальтернатива" Олександр Борисюк, перешкоджав виконувати професійні обов’язки головній редакторці інтернет-видання "Перший Криворізький" Софії Скибі. Справу вже двічі закривали, хоча, за словами Максима Горелікова, є "залізобетонна доказова база", включно з відеоматеріалами та свідками. У прокуратурі пообіцяли відреагувати на це звернення.

На питання представниці ІМІ щодо побиття Всеволода Новохатька присутній на зустрічі представник Державного бюро розслідувань Андрій Чередник запевнив, що слідчі дії ведуться. "Справу не закрито, наскільки мені відомо, слідчим неодноразово надавалися вказівки, слідчому безпосередньо, про проведення слідчих дій, зокрема, й проведення одночасного допиту декількох осіб. Сподіваємося на ухвалення рішення”, – сказав він.

Liked the article?
Help us be even more cool!