ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Дніпрі журналістів не пустили на судове засідання в справі про побиття телеоператорів

27.09.2021, 14:17
Фото – inyoutube.net
Фото – inyoutube.net

23 вересня в Кіровському районному суді Дніпра відбулося підготовче засідання в справі побиття операторів дніпровських телеканалів 2 липня. На нього не пустили журналістів. 

Про це представниці ІМІ розповіла журналістка Суспільного в Дніпрі Олена Ростовцева.

За словами журналістки, вона надіслала запит у день засідання з проханням забезпечити відеознімання, утім відповідь отримала безпосередньо перед засіданням.

“Коли я вже приїхала до суду, то секретар сказала мені, що п'ять хвилин тому надіслала відповідь на електронну пошту. Я перевірила пошту, і дійсно – там була відмова”, – розповіла Олена Ростовцева.

В офіційній відповіді суду йдеться, що "розгляд даної справи проводиться в залі судового засідання... площею 35,1 кв. м за участю складу суду, прокурора, обвинувачених та їх захисників, потерпілих та їх представників (передбачувана кількість учасників складає 13 осіб)".

Посилаючись на постанову КМУ щодо епідеміологічних обмежень у разі встановлення жовтого рівня епідеміологічної небезпеки, суд у письмовій відповіді повідомив, що "розмістити в залі судового засідання крім учасників судового провадження інших осіб з дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів не є можливим".

За словами Олени Ростовцевої, до зали суду впустили лише журналістку телеканалу ОТВ і дозволили їй знімати тільки на телефон. Також не пропустили в залу знімальну групу каналу Д1.

На цьому судовому засіданні розв'язувалося питання про винесення обвинувального акта підозрюваним у побитті операторів телеканалів ОТВ та Д1, яке сталося 2 липня в Дніпрі під час демонтажу рекламних конструкцій. Трьом особам оголошено підозру  за ч. 1 ст. 171 ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів") та ч. 2 ст. 345-1 ("Погроза або насильство щодо журналіста") Кримінального кодексу України.

Як повідомляє "Суспільне Дніпро", суд перенесено на 24 вересня.

"Сторона захисту заявила клопотання про повернення обвинувального акта, наразі всі учасники судового процесу висловилися щодо даного клопотання, судове засідання було перенесено", – повідомив Суспільному прокурор Іван Бойко.

Юрист ІМІ Алі Сафаров вважає таку відмову суду невмотивованою.

Він нагадав, що з 20 вересня Кабінет Міністрів постановив нові правила, за якими в жовтій зоні встановлено заборону на проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів (зокрема, в розважальних закладах (нічних клубах) і закладах громадського харчування) за участю більш ніж однієї особи на 4 кв. м площі будівлі або території. 

"Однак судове засідання не є "масовим" заходом. Окрім того, відповідно до частини четвертої статті 25 Закону України "Про інформацію", журналіст має право перебувати, зокрема, в зоні карантинних обмежень. Журналісти повідомили про своє бажання бути присутніми на відкритому судовому засіданні, тож суд заздалегідь знав і міг підготувати приміщення, яке відповідало б карантинним нормам. Натомість суд відмовив журналістам у допуску. Такі дії мають ознаки порушення гласності судового процесу і перешкоджання законній професійній діяльності журналіста", – сказав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!