ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді зареєстрували законопроєкт про засудження ідеології "руського міра"

19.03.2021, 10:42

У Верховній Раді України 17 березня зареєстрували проєкт закону №5258 “Про внесення змін до деяких законів щодо засудження ідеології “руського міра”. Його ініціаторами виступили депутати від “Слуги народу” Олег Дунда й Олександр Аліксійчук, повідомляє “Детектор медіа”.

“Однією із серйозних загроз регіональній і глобальній безпеці є російський екстремізм, теоретично обґрунтований в ідеології “руського міра”, яка в практичному контексті втілюється в правовій системі сучасної Росії, в її внутрішній і зовнішній політиці. Передусім йде мова про задекларовану Росією мету “збирання земель” та захисту російськомовних незалежно від територіальності, повернення Росії статусу “наддержави” та створення із сучасної Росії держави-цивілізації з великою місією. При цьому цією місією виправдовуються будь-які злочини, навіть цинічні вбивства та тероризм”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Проєктом пропонується визнати в Україні ідеологію “руського міра” спорідненою формою націонал-соціалізму (нацизму) та засудити як тоталітарну, ксенофобську ідеологію, яка несумісна з основоположними правами і свободами людини і громадянина та становить загрозу національній безпеці держави.

Також пропонується надати право Раді національної безпеки та оборони України припиняти діяльність юридичних осіб, політичних партій, інших об’єднань громадян, засобів масової інформації в разі пропаганди, фінансової, адміністративної, іншої ресурсної підтримки ідеології “руського міра”.

Документом встановлюються заборони щодо пропаганди та фінансування ідеології “руського міра” і покарання для фізичних та юридичних осіб, передбачається ведення обліку таких осіб Службою безпеки України, основним із завдань якої є суверенітет та незалежність України.

У разі ухвалення законопроєкту будь-які активи та майно, що використовуються для пропаганди та іншої ресурсної підтримки ідеології “руського міра” за рішенням РНБО передаватимуться до управління Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Наразі законопроєкт спрямовано на розгляд Комітету з правової політики.

Як повідомляв ІМІ, 18 лютого народні депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт 5101, яким пропонують заборонити медіа виправдовувати, визнавати правомірною, заперечувати збройну агресію РФ проти України у 2014 році.

5 жовтня 2020 року народний депутат із фракції “Слуга народу” Олег Дунда зареєстрував у парламенті законопроєкт №4188 “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” щодо протидії інформаційній війні”, яким пропонує заборонити поширювати на телебаченні та радіо вислови, що містять заперечення факту воєнної агресії Російської Федерації, окупації нею частини території України та ведення нею гібридної війни проти України. 

11 листопада 2020 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №4188.

Liked the article?
Help us be even more cool!