ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді зареєстрували проєкт постанови про звіт ТСК щодо "каналів Медведчука"

22.04.2020, 17:04
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

На сайті Верховної Ради 17 квітня оприлюднено проєкт постанови №3363 "Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації", повідомляє "Детектор медіа".

Так, тимчасова слідча комісія пропонує заслухати та обговорити її звіт на пленарному засіданні парламенту й скерувати його до Генпрокурора, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки України, Державного бюро розслідувань, Державної фіскальної служби України та Національного антикорупційного бюро для перевірки викладеної в ньому інформації.

Крім того, звіт ТСК пропонують опублікувати в газеті "Голос України" та на офіційному вебсайті Верховної Ради.

Разом із проєктом постанови оприлюднено два додатки – власне звіт ТСК та схема змін структури власності телеканалу "112 Україна".

Зокрема, у звіті ТСК йдеться про те, що на момент створення комісії відповідне законодавство, яке б регулювало діяльність ТСК та надавало слідчі функції, було відсутнє.

Члени комісії ініціювали ухвалення відповідного законопроєкту про тимчасові та спеціальні слідчі комісії. Закон України "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" набрав чинності 16 січня 2020 року.

У звіті зазначено, що в засіданнях ТСК брали участь представники Антимонопольного комітету України, Державної податкової служби, Державної служби фінансового моніторингу, Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Служби зовнішньої розвідки та СБУ.

Також на засідання неодноразово запрошували менеджерів телеканалів NewsOne, "112 Україна", ZIK, юриста телеканалу "112 Україна" та кінцевого бенефіціарного власника трьох телеканалів народного депутата України Тараса Козака, але вони проігнорували запрошення та не надали пояснень з питань розслідування.

Члени ТСК зазначили, що на момент подання звіту Головне слідче управління СБУ проводить досудове розслідування в кримінальному провадженні від 8 липня 2019 року за ознаками вчинення правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 111, ч. 3 ст. 206-2, ч. 3 ст. 209 та ч. 2 ст. 258-5 КК України, у межах якого досліджуються такі обставини:

  • організація проведення 12.07.2019 телемосту, запланованого за участю громадян України та Російської Федерації між телеканалами NewsOne та "Россия-1";
  • можлива причетність бенефіціарних власників телеканалу NewsOne до фінансування оборонного комплексу Російської Федерації;
  • походження грошових коштів, що використовувалися народним депутатом Козаком для придбання корпоративних прав ТОВ "Новини 24 години" (NewsOne), а також обставини набуття ним корпоративних прав групи підприємств телеканалів "112 Україна" та ZІK;
  • протиправне заволодіння у 2016 році корпоративними правами групи компаній телеканалу "112 Україна".

ТСК встановила, що частина документів перебуває за кордоном і їхнє отримання можливе лише через запити правоохоронних органів про надання міжнародно-правової допомоги до іноземних юрисдикцій, що в певній частині зупинило розслідування відповідно до покладених завдань.

Тимчасова слідча комісія за час своєї діяльності отримала та опрацювала такі відомості:

  • структуру власності всіх телеканалів, які входять до кола діяльності комісії,  напрацювання Антимонопольного комітету України щодо можливої концентрації;
  • свідчення колишнього топменеджера телеканалу "112 Україна" Андрія Подщипкова, які дозволили отримати дані щодо можливого заволодіння чужим майном, а саме групою фірм, які здійснюють мовлення  каналу;
  • договори купівлі-продажу підприємств, що належать до предмета відання ТСК;
  • документи Нацради з питань телебачення та радіомовлення щодо моніторингу контенту телеканалів.

Попри те ТСК запевняє, що отримана та досліджена інформація цілком дозволяє підбити підсумки щодо предмета розслідування відповідно до визначених завдань.

Зокрема, щодо телеканалу NewsOne ТСК "вбачає в діях, які відбулися починаючи з 14 квітня до 12 жовтня 2018 року між Козаком Романом Тарасовичем, Мураєвим Євгенієм Володимировичем, Мураєвим Володимиром Кузьмичем, юридичною особою Республіки Кіпр "Демосена Інвестментс ЛТД" та АТ "МВ Інвестмент АГ" (Швейцарія) під час набуття власності ТОВ "Новини 24 години", діями, які зазвичай практикуються для заниження податкової ставки, що підлягає сплаті в країні походження вищезазначених іноземних компаній, та можуть бути одним з методів для оптимізації податків".

Також ТСК вбачає можливу оптимізацію податків під час купівлі-продажу телеканалу ZIK.

Розглянула ТСК й відносини телеканалу "112 Україна" з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та ін.

Як повідомляв ІМІ, 17 жовтня 2019 року Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації. 

5 жовтня 2018 року власником корпоративних прав телеканалу NewsOne став соратник Віктора Медведчука, народний депутат від Опозиційного блоку Тарас Козак.

14 грудня 2018 року телеканал "112 Україна" повідомив, що новим власником каналу став народний депутат від політичної партії "Опозиційний блок" Тарас Козак.

14 червня 2019 року стало відомо, що телеканал ZIK купив Тарас Козак. На базі своїх медіаактивів він створив  медіахолдинг "Новини".

15 квітня 2020 року народний депутат, член ТСК Олександр Ткаченко повідомив, що Тимчасова слідча комісія для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Росії 15 квітня передала Верховній Раді матеріали щодо телеканалів "112 Україна", ZIK та NewsOne, які належать близькому соратнику Віктора Медведчука Тарасові Козаку.

Liked the article?
Help us be even more cool!