ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Раді пропонують спрямувати бюджетні 589,6 млн грн Держкіно на потреби ЗСУ

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує спрямувати на потреби Збройних сил України 589,6 млн гривень бюджетних коштів, виділених Державному агентству з питань кіно на підтримку кінематографії.

Зареєстрували законопроєкт №10436 29 січня 2024 року депутати фракції “Європейська солідарність”. Документ передбачає внесення змін до додатка №3 до Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, яким передбачено спрямувати на державну підтримку кінематографії, зокрема документування воєнних злочинів, 589 676,4 тис. грн. 

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначається, що представники української кіноспільноти закликали Президента України, Голову Верховної Ради та прем'єр-міністра переспрямувати ці кошти, передбачені в держбюджеті для Держкіно, на потреби ЗСУ. 

Причиною такої пропозиції, йдеться в пояснювальній записці, є недовіра до Держкіно, яке розпоряджатиметься зазначеними бюджетними коштами. 

“Останні роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями. Досі Держкіно працює без затвердженої стратегії та ухвалює рішення про використання коштів украй неефективно. Зважаючи на зазначене, перерозподіл частини видатків з державної підтримки кінематографії на фінансування сектору безпеки і оборони є вкрай необхідним”, – йдеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт пропонує зменшити видатки на держпідтримку кінематографії на 589,6 млн гривень і спрямувати їх на потреби сектору безпеки та оборони шляхом збільшення видатків за бюджетною програмою 2101150 “Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання” (головний розпорядник Міністерство оборони України).

Як повідомив “Детектору медіа” кінопродюсер Денис Іванов, кінематографісти та кіноорганізації скерували листа 1 лютого на розгляд Президенту України, Голові Верховної Ради та прем'єр-міністру. Його підписали понад 700 учасників кіноспільноти.

Серед них є режисери Олег Сенцов, Олесь Санін, Наталка Ворожбит, Ірина Цілик, Ярослав Лодигін, Наріман Алієв, Володимир Тихий, Марина Степанська, Христина Сиволап, Валентин Васянович та інші,  кінооператори Ярослав Пілунський, Сергій Михальчук, Андрій Котляр, Юрій Грузінов, продюсери Володимир Яценко, Ольга Бесхмельниціна, Наталія Лібет, Денис Іванов, сценарист Андрій Кокотюха, актори Роман Ясіновський, Наталія Васько та інші. 

Також листа підписали українські кіноорганізації – Українська кіноакадемія, кінообʼєднання “Вавилон’13”, ГО “Сучасне українське кіно СУК”, Українська гільдія режисерів, ГО “Мистецтво кіно”, ГО “86”, ГО UMIND.

За словами Дениса Іванова, кіноспільнота очікує наразі на реакцію влади. “Процедура запущена. Добре, що нас хоч хтось почув у Верховній Раді”, – прокоментував продюсер зареєстрований законопроєкт.

Також Іванов розповів, що кінематографісти планують продовжувати кампанію на підтримку цієї теми в суспільстві, проте не став розкривати деталі подальших планів. 

“Це принципове питання для кіноспільноти. Надто багато кінематографістів служить у війську – тож ми знаємо безпосередньо про потреби військових”, – сказав Іванов.

Нагадаємо, 24 січня представники української кіноспільноти оприлюднили листа із закликом до влади переспрямувати на Сили оборони кошти, виділені цьогоріч з держбюджету Держкіно. Причиною такого заклику стала недовіра кіноспільноти до інституції, що розпоряджається коштами на підтримку кінематографії, та особисто до очільниці Держкіно Марини Кудерчук.

Автори листа закликали владу звільнити керівництво Держкіно та провести прозорий конкурс на посаду нового очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії. 

У листопаді 2022 року Національна спілка кінематографістів України, Спілка кінокритиків України, Українська гільдія режисерів та інші представники кіноіндустрії оприлюднили відкритий лист до української влади з вимогою відставки голови Держкіно Марини Кудерчук. Вони наголосили на некомпетентності та недоброчесності посадовиці.

Уряд призначив Марину Кудерчук головою Держкіно в січні 2020 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!