ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У підручнику з української мови для 7 класу надрукували мапу України без Криму

У шкільних підручниках з української мови за 7 клас надрукували мапу України без Криму. На це звернула увагу журналістка, авторка телеграм-каналу "Непозбувний книгочитун" Тетяна Гонченко.

Мапа України без Криму/Фото - Телеграм-канал Тетяни Гонченко "Непозбувний книгочитун"

"Вгадайте, звідки ця карта України без Криму? У шкільних підручниках з української мови для 7 класу (авт. Онатій А. В., Ткачук Т. П.). Це надруковано прямо поруч з текстом гімну України", – написала Тетяна Гонченко.

Співавторка підручника Анастасія Онатій визнала помилку та опублікувала пояснення верстальників, які пояснили це технічною помилкою.

У заяві верстальники пояснили, що для оформлення сторінки купили на стоку два сети зображень.

Сет, куплений на стоці. Фото із заяви верстальників підручника "Українська мова. 7 клас"
Сет, куплений на стоці. Фото із заяви верстальників підручника "Українська мова. 7 клас"

"При виборі ілюстрацій звертали увагу на правильність карти та інших графічних об’єктів (герба, прапора). Сети потрібно було переробити для формату сторінки 170х250 мм, враховуючи текстовий фрейм. Оформлення сторінки робили у двох програмах: Adobe Illustrator  (розташування сета) та Adobe InDesign (остаточне оформлення сторінки)", – йдеться в заяві верстальників підручника.

Вони пояснили: на першому етапі на сторінку скопіювали два сети з великою кількістю елементів. На фото нижче відключений режим перегляду, щоб показати, скільки контурів на сторінці.

Фото – зображення із заяви верстальників підручника "Українська мова. 7 клас"

На другому етапі програма Adobe Illustrator працювала з векторними об’єктами, які для зручності в роботі розміщують на різних шарах. Панель шарів окреслена червоним. Частина елементів розташована на шарах, які вище, інша – які нижче.

Фото – зображення із заяви верстальників підручника "Українська мова. 7 клас"

"Праворуч на скріні відключений режим перегляду. І видно, що на картинці з картою є ще вектор, але його не видно в режимі перегляду", – зазначили верстальники.

Також у команді зазначили, що мапа не суцільна: вона складається з двох контурів. 

Фото – зображення із заяви верстальників підручника "Українська мова. 7 клас"

"Контур півострова Крим розмістився при копіюванні та перенесенні на шар нижче білого кола. А інший контур – розташований на шарі, який вище білого кола. Дизайнер зосередив свою увагу на контурах, щоб не було зайвих. І на жаль, не помітив, що об’єкта немає на верхньому шарі", – резюмували автори верстки.

Анастасія Онатій зауважила, що цей випадок показав: на стоках тепер викладають "зручні" мапи України з двома "шарами" зображень – з Кримом і без. 

"Ми на 100% визнаємо цю помилку і пропонуємо виправити її разом з учнями та ученицями. Підтримайте нас, будь ласка. Ми пропонуємо запустити флешмоб "Домалюй Крим". Колеги-освітяни, виділіть 10–15 хвилин на уроці, щоб обговорити цю помилку з учнівством і домалювати піктограму в підручнику на сторінці 3", – зазначила авторка.

Водночас Тетяна Гонченко зазначила, що так само Криму немає на мапі України в електронній версії підручника. На момент, коли писалася ця новина, мапа України вже була з Кримом.

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2023 року Європарламент опублікував на своєму сайті мапу України без Криму. Згодом публікацію видалили та перепросили. Низка медіа та компаній позначала Крим як російську територію. Зокрема, французький телеканал France Télévisions, американська компанія Apple, словенський телеканал RTV Slovenija, навіть український телеканал "Дом", брюссельське видання Euractiv тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!