ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині заборонили Facebook збирати дані користувачів WhatsApp

12.05.2021, 14:24
Фото – whatsapp.en.softonic.com
Фото – whatsapp.en.softonic.com

У Німеччині регулятор заборонив компанії Facebook Inc. збирати дані користувачів месенджера WhatsApp.

Про це повідомляють "Букви" з посиланням на Reuters, Associated Press та Bloomberg.

Таке рішення пов’язане з оновленням політики конфіденційності месенджера, яка повинна набути чинності вже з 15 травня. Зміни передбачають, що WhatsApp передаватиме особисті дані користувачів у Facebook.

Через ці зміни комісар Гамбурга із захисту персональних даних і свободи інформації Йоганнес Каспар видав екстрене розпорядження, яким на три місяці заборонив Facebook збирати персональні дані німецьких користувачів WhatsApp.

Регулятор назвав незаконною спробу компанії змусити користувачів месенджера погодитися з оновленими умовами використання застосунку.

Йоганнес Каспар також закликав регуляторів інших країн Євросоюзу вжити аналогічних заходів. За його словами, нові умови конфіденційності WhatsApp є непрозорими, суперечливими й надмірно масштабними.

“Наказ спрямований на захист прав і свобод мільйонів користувачів, які погоджуються з умовами по всій Німеччині. Нам необхідно запобігти збиткам і недолікам, пов’язаним із такою процедурою”, – наголосив Каспар.

Він попередив, що існує небезпека використання WhatsApp для впливу на виборців у Німеччині на вересневих виборах до Бундестагу (через рекламу в Facebook). Каспар повідомив, що передасть справу до Європейської ради для ухвалення на рівні Євросоюзу.

Як зазначає Associated Press, штаб-квартира Facebook у Німеччині розташована в Гамбурзі. Це надає Йоганнесу Каспару юрисдикцію на національному рівні, коли йдеться про виконання суворого регламенту захисту даних користувачів.

Як зазначає Bloomberg, наказ Каспара завдає удару по бізнес-моделі й рекламній стратегії Facebook.

Представник WhatsApp уже назвав претензії Каспара “помилковими” й запевнив, що наказ не зупинить впровадження нової політики.

Представник WhatsApp стверджує, що дії німецького регулювального органу “засновані на фундаментальному нерозумінні” цілей і ефекту оновлення політики месенджера.

“Оскільки твердження регулятора є помилковими, наказ не вплине на подальше розгортання оновлення. Ми, як і раніше, повністю віддані забезпеченню безпечного і конфіденційного спілкування для всіх”, – йдеться в заяві WhatsApp.

Як повідомляв ІМІ, у травні месенджер WhatsApp повідомив, що протягом місяця почне блокування дзвінків і повідомлень користувачам, які не погодяться з новою політикою конфіденційності. 

4 січня месенджер WhatsApp сповістив користувачів, що передаватиме їхні персональні дані компанії Facebook. Передавати WhatsApp може реєстраційні дані акаунту, зокрема номер телефону, дані про транзакції, взаємодію з іншими користувачами, інформацію про пристрій, IP-адресу тощо.

Користувачі мали погодитися на нову угоду до 8 лютого, інакше WhatsApp просто припинить у них працювати.

Проте WhatsApp вирішив перенести дату оновлення угоди користувачів до середини травня після того, як люди почали масово переходити до конкурентних платформ, зокрема Telegram.

WhatsApp повідомив, що вимкне можливість надсилати повідомлення для всіх користувачів, які не приймуть нових умов користування до 15 травня.

Liked the article?
Help us be even more cool!