ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині з'явився новий тренд: політики під виглядом журналістів беруть інтерв'ю у колег

25.10.2019, 12:22
Фото – Oliver Bunic / Bloomberg
Фото – Oliver Bunic / Bloomberg

У Німеччині з’явився новий тренд, коли політики беруть інтерв'ю в політиків, наче вони журналісти, повідомляє DW.

Так, у нещодавно оприлюдненому на YouTube відео голова фракції Християнсько-демократичного союзу (ХДС) в Бундестазі Ральф Брінкгаус розпитує федеральну канцлерку Анґелу Меркель про події осені 1989 року.

Як пише видання, ті, кому Брінкгаус незнайомий (а таких багато і в самій Німеччині), можуть спочатку подумати, що питання Меркель ставить звичайний журналіст, і будуть дещо здивовані зверненням на “ти” з “дорогою Анґелою”. 

Про те, що інтерв'ю проводить політик-однопартієць, глядачам повідомляють лише в описі відео дрібним шрифтом.

Голова Спілки журналістів Німеччини (DJV) Франк Ібераль вважає, що автори відео спеціально зробили його схожим на інтерв'ю професійного журналіста. За його словами, створення партіями або держчиновниками власних журналістських матеріалів стало в Німеччині новим трендом. 

“Навіщо давати інтерв'ю критично налаштованим журналістам, коли його можна зробити своїми силами”, – сказав Ібераль про переваги для політиків такого підходу.

Він додав, що ЗМІ не випадково називають “четвертою владою”, оскільки їхнім завданням є контроль інших трьох гілок влади – законодавчої, виконавчої і судової. У цьому разі виходить, що це завдання виконують ті, хто переслідує власні інтереси, як, наприклад, політичні партії. 

Спілка журналістів Німеччини пропонує провести громадські дебати з цього питання. Для ухвалення якихось правових норм у цій сфері необхідний суспільний тиск. Нова тенденція появи партійних ЗМІ стає не тільки проблемою журналістики, а й в остаточному підсумку є контрпродуктивною для демократії, вважає голова Спілки журналістів Німеччини.

Видання наводить ще кілька прикладів нового підходу німецьких політиків до спілкування з журналістами.

На початку 2019 року незадовго до цього обрана голова Християнсько-демократичного союзу Аннеґрет Крамп-Карренбауер (у Німеччині її часто називають АКК) зустрілася з іноземними журналістами. Її пресслужба вказала, що зустріч відбудеться у форматі, де журналісти не мають права використовувати цитати з розмови з партійною лідеркою і робити фотографії. Журналісти умови виконали, представники ХДС – ні. Відразу після зустрічі у Twitter з'явилися численні фотографії, зроблені власним фотографом ХДС, які супроводжувалися підписом “АКК зустрілася з більш ніж сотнею іноземних журналістів”.

На іншу зустріч АКК з експертами з питань міграційної політики журналістів не запросили під приводом того, що відбуватиметься пряма трансляція. Однак сама Крамп-Карренбауер назвала іншу причину. ХДС “сам є господарем своїх фотографій” і може сам писати новини, заявила вона. У цьому напрямі "сучасна політична комунікація" буде, на думку АКК, розвиватися і надалі.

Як повідомляв ІМІ, 31 серпня телеканал “1+1” показав інтерв’ю Президента України Володимира Зеленського, яке той дав актору Станіславу Боклану, що в серіалі “Слуга народу” зіграв прем'єр-міністра президента Голобородька.

Liked the article?
Help us be even more cool!