ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Німеччині відкрився музей преси, у якому є «Голос України», «Іменем закону» та Kyiv Post

20.07.2011, 02:08

 У бібліотеці музею налічується 311 примірників українських газет 192-х найменувань

У німецькому місті Аахені після дворічної реконструкції відкрився Музей преси. Там можна побачити історію видавничої справи від станка Ґуттенберга до сучасних інтернет-видань, пише ZIK.ua.

 

У музеї преси можна відвідати кімнату виникнення новин, зал хаосу, авторкою якого є голова спостережної ради музею Майке Туллен. Потрапивши до кімнати, зробленої у формі яйця, відвідувач переглядає відео, яке демонструє «подвійний ефект медіа».

 

Стенд, присвячений зародженню друкарства Майке Туллен, стверджує, що аахенський музей від інших подібних установ світу відрізняє його мультимедійність та інтерактивність. Крім того, музей підтримує критичне ставлення до медіа. «Подібний музей у Вашингтоні презентує лише газети, - говорить Майке Туллен. - Ми ж хочемо показати відвідувачам медійний бекграунд, тобто те, що знаходиться за шпальтами газет. Наприклад, ми маємо експозицію фотографій, присвячену фальсифікаціям у газетах. Вона яскраво ілюструє, що не все, що показують газети, є правильним чи етичним».

 

Окрім експозиційних залів у музеї є бібліотека, в якій знаходяться видання практично з усіх країн світу. Серед 200 тисяч примірників можна знайти й українські газети. Голова архіву Йоахім Куте розповів «Німецькій хвилі», що в бібліотеці налічується 311 примірників українських газет 192-х найменувань. У колекції представлено газети часів, коли Україна перебувала у складі Польщі, Росії та Австро-Угорщини, Радянського Союзу та після набуття незалежності.

 

Найдавнішими українськими виданнями музейного архіву є львівські Rada Narodowa (1848 року) та Lemberg Zeitung (1849 року). Незалежна Україна представлена такими виданнями як «Голос України», «Іменем закону», а також газетою Kyiv Post (2004 року), яка є найновішим українським виданням колекції.

 

Доступ до бібліотеки може отримати кожен, але погортати архівні газети дозволено лише за особливих умов. У кімнаті не повинно бути сонячного світла, а торкатись сторінок можна тільки в спеціальних рукавичках. Втім, працівники планують відсканувати всі газети, і найближчим часом їх можна буде переглянути онлайн.

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!