ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Нацраді спростовують заяви "112 Україна" про спроби позбавити ліцензії

20.09.2019, 11:16
Фото з novynarnia.com
Фото з novynarnia.com

У Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення спростовують заяви каналу “112 Україна” щодо спроби позбавити його ліцензії.

Про це члени Нацради заявили 19 вересня під час засідання, на якому п’ятьом регіональним компаніям, що мовлять із логотипом “112 Україна”, було оголошено попередження, повідомляє Укрінформ.

Як пояснили в Нацраді, йдеться про претензії до п’ятьох регіональних телеканалів (ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Новий формат ТВ" і ТОВ "Партнер ТВ"), що ретранслюють “112 Україна”, тим самим порушуючи умови конкурсу, який вони виграли ще 2011 року, і програмну концепцію.

“П’ять компаній отримали ліцензії на регіональне мовлення, самовільно змінили програмну концепцію більш ніж чотири роки тому і продовжують ретранслювати канал “112”, який має зовсім іншу програмну концепцію, незважаючи на те що зобов’язані забезпечувати регіональною інформацією саме ті регіони, на які вони повинні мовити. Фактично отриманням цих ліцензій тоді вони позбавили можливості мовити регіональні канали і забезпечувати місцевих жителів відповідною інформацією”, – сказала заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Вона нагадала, що регулятор навіть не має повноважень щодо анулювання ліцензії будь-якого каналу, і зауважила, що ситуація з каналом “112 Україна” і оголошенням попередження взагалі не має нічого спільного з обмеженням свободи слова.

Член Нацради Валентин Коваль зазначив, що представники каналу “112” навіть приїхали до Варшави на нараду ОБСЄ з інформацією про те, що їх позбавляють ліцензії. “Вони викривлюють ситуацію. Кажуть, що ліцензію забирають саме у каналу “112”, а це не правда, при тому що до каналу “112” зовсім інше ставлення, ніж до цих п’яти компаній, які не виконують свою програмну концепцію”, – заявив він.

Перша заступниця голови Національної ради Ольга Герасим’юк підкреслила, що всі зауваження щодо п'ятьох регіональних каналів “абсолютно не означають закриття каналу “112”. 

“Іде маніпуляція. Глядачеві надається неякісна, викривлена, фейкова інформація... Навіть сьогодні в парламенті дехто дозволив собі висловлювання про те, що Національна рада виконує запити нової влади. А ця історія тягнеться вже майже п'ять років. І якихось тенденцій тут немає. Йдеться про елементарні порушення програмної концепції, про які дуже добре знає компанія”, – сказала Герасим’юк.

Вона висловила жаль, що на засідання традиційно не прийшли представники телеканалів, щодо яких ухвалювалося рішення.

Член Нацради Сергій Костинський зазначив, що в Україні працює понад 400 українських телеканалів, більш ніж 400 радіостанцій, і жоден з них не робить гучних заяв про наступ на свободу слова, “і сьогодні це робить канал “112”, який чомусь себе ідентифікує з п’ятьма регіональними телеканалами, що не є з юридичної точки зору правдою”.

Зрештою Уляна Фещук зауважила, що у телеканалу “112 ” є супутникова ліцензія, за якою телеканал мовить, і глядачі на місцях можуть продовжувати його дивитися.

Як повідомляв ІМІ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує розглянути 26 вересня питання щодо продовження ліцензії групі регіональних компаній, які мовлять під логотипом “112 Україна”.

16 вересня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив групі регіональних компаній, які мовлять під логотипом “112 Україна”, в задоволені апеляції у справі щодо відмови Нацради з питань телебачення і радіомовлення продовжувати їм ліцензії.

Юрист “112 Україна” Василь Сметана повідомив після судового засідання, що рішення апеляційного суду відкрило можливість Нацраді відмовити каналу в продовженні ліцензії.

19 грудня 2018 року Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Нацраді з питань телебачення і радіомовлення в задоволенні її апеляції та залишив чинною ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 17 жовтня, яка забороняє Нацраді відмовляти п’яти компаніям групи “112 Україна” в продовженні їхніх цифрових ліцензій.

17 жовтня 2018 року Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив Нацраді ухвалювати рішення про відмову в продовженні строку ліцензії за результатами розгляду заяви групи компаній “112 Україна” до набрання судовим рішенням у цій справі чинності.

У своєму позові компанії попросили суд визнати протиправною бездіяльність Нацради, яка у встановлений законом строк не розглянула їхніх заяв про продовження ліцензій. Нацрада подала апеляцію і просила суд скасувати ухвалу на забезпечення позову.

Liked the article?
Help us be even more cool!