ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Лондоні поновився судовий процес щодо екстрадиції до США Ассанжа

07.09.2020, 15:15
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters
Фото – Peter Nicholls / File Photo / Reuters

У суді в Лондоні поновився процес щодо екстрадиції засновника сайту WikiLeaks Джуліана Ассанжа з Великої Британії до США, повідомляє "Голос Америки".

Процес затримався на кілька місяців через епідемію коронавірусу. Із квітня 2019 року Ассанж перебуває у в’язниці.

На цьому етапі суду адвокати Ассанжа викликатимуть свідків на підтвердження аргументів сторони захисту про те, що справа проти нього в США є політичною, а також що він хворий.

У США 49-річному Ассанжу висунули обвинувачення в шпигунстві, зокрема у зв’язку з викраденням інформації з урядових комп’ютерів.

Одним з найпомітніших було оприлюднення WikiLeaks відеозапису американської бойової операції 2007 в Іраку, унаслідок якої від обстрілу з вертольотів загинули десятки людей.

Згодом були опубліковані інші дані американських військових, а також звіти дипломатів США.

Прихильники Джуліана Ассанжа називають його журналістом-викривачем, а критики вказують, що поширення деяких викрадених документів поставило під загрозу життя людей, які постачали розвіддані з Іраку, Ірану та Афганістану.

Окремо Ассанжу закидають поширення під час виборчої кампанії в США 2016 року інформації на шкоду Гілларі Клінтон, яка змагалася за президентську посаду з Дональдом Трампом.

Слідчі в США дійшли висновку, що той компромат, поширений через WikiLeaks, викрали росіяни. Ассанж це заперечує.

2012 року він отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні й провів там сім років, уникаючи екстрадиції до Швеції, де щодо нього провадили тепер закрите слідство через звинувачення в сексуальних нападах.

Як повідомляв ІМІ, у червні Міністерство юстиції США висунуло ще одне звинувачення засновникові платформи WikiLeaks Джуліану Ассанжу: йдеться про змову з хакерами з угруповань штибу Anonymous, внаслідок чого вони отримали доступ до секретних відомостей уряду США.

У березні суд Лондона відмовився відпустити під заставу з в'язниці Белмарш засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, незважаючи на заяви адвокатів про загрозу зараження коронавірусом у в’язниці. 

24 лютого 2020 року Лондонський королівський суд Вулвіча розпочав слухання щодо екстрадиції засновника порталу Wikileaks Джуліана Ассанжа до США, де йому загрожує до 175 років позбавлення волі. 

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж був заарештований 11 квітня 2019 року, після семи років, проведених у посольстві Еквадору в Лондоні. Зараз він відбуває термін у 50 тижнів у британській в'язниці за порушення умов звільнення під заставу.

США домагаються екстрадиції Ассанжа за обвинуваченням у незаконній публікації секретних матеріалів, зокрема імен засекречених джерел, а також у змові з ексаналітиком армії рядовим Челсі Меннінг у доступі до секретної інформації.

У Швеції 2010 року Ассанжа також звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. Однак пізніше прокуратура країни вирішила закрити справу про зґвалтування проти засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа.

Liked the article?
Help us be even more cool!