ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Латвії прокремлівську активістку Олену Крейле засудили до трьох років в'язниці

Ризький міський суд засудив прокремлівську активістку Олену Крейле до трьох років позбавлення волі після того, як її визнали винною в прославленні агресії Росії, повідомляє портал Delfi.

Крейле звинувачують у публічному виправданні воєнних злочинів Росії в Україні, а також геноциду, злочинів проти людяності, злочинів проти миру та воєнних злочинів, скоєних СРСР у Латвії.

Вона ще може оскаржити вирок.

Олена Крейле. Фото – Kārlis Dambrāns / DELFI

Прокурорка попросила для Крейле покарання у вигляді реального тюремного терміну на три роки та шість місяців.

Крейле висунули звинувачення за статтею 74.1 Кримінального закону – виправдання геноциду, злочинів проти людяності, злочинів проти миру та воєнних злочинів.

Їй уже призначали умовне покарання у вигляді одного року позбавлення волі за виправдання скоєних Росією воєнних злочинів, але прокуратура оскаржила цей вирок, не погодившись із тяжкістю покарання.

Справу порушили через те, що Крейле регулярно з'являлася на різних публічних заходах, висловлюючи підтримку російській агресії в Україні за допомогою предметів одягу чи аксесуарів.

І цього разу Крейле судили за прославлення скоєних Росією злочинів. Як пише видання, у вікнах її будинку регулярно можна було побачити російський прапор, а також інші декорації, якими вона виражає підтримку Росії. Також у її вікні можна було побачити напис "Путін – мій друг".

Крайле неодноразово затримували. Зокрема, 2022 року Крейле затримали на пам'ятній ході на честь 16 березня.

Згодом Крейле затримали й 16 березня 2024 року, але востаннє її затримали наприкінці березня, коли її також ув'язнили.

На момент ухвалення вироку вона була під вартою.

Як повідомляв ІМІ, у червні Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) закрила доступ ще до кількох прокремлівських порталів, які прославляли злочини, скоєні Росією, і поширювали ворожу Латвії інформацію.

28 вересня 2023 року Сейм Латвії ухвалив Концепцію національної безпеки, яка, зокрема, передбачає з 2026 року заборону Латвійському телебаченню та Латвійському радіо мовити російською мовою. 

У травні Національна рада з електронних ЗМІ (NEPLP) закрила доступ до проросійського порталу, який поширював проти Латвії ворожу інформацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!