ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві відбулась акція “Порожні стільці” на підтримку в’язнів Кремля

15.11.2021, 16:16
Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

На Софійській площі в Києві відбулась акція “Порожні стільці” на підтримку українських політичних в’язнів у Росії й окупованому Криму, а також полонених в ОРДЛО. Про це повідомляє Укрінформ.

Участь у заході взяло близько 50 осіб.

Фото: Укрінформ

 

Організатори розмістили на Софійській площі більш як 100 стільців, на кожному з яких прикріпили табличку з ім'ям одного з ув'язнених в ОРДЛО, окупованому Криму та РФ. Ця символічна інсталяція з порожніх стільців з іменами політв'язнів має стати нагадуванням про тих, кого незаконно було позбавлено волі на окупованих територіях України через їхні переконання чи професійну діяльність.

"Щодо війни на Донбасі та окупації Криму, то ми говоримо не тільки про ув'язнених журналістів та письменників. Ми говоримо і про українських заручників Кремля. Сьогодні ми говоримо про тих, хто не може бути з нами, бо ці люди були ув'язнені через свої переконання або переслідуються на території Криму та окупованих територіях на сході України", – заявила виконавча директорка PEN Ukraine Тетяна Терен.

Фото: Укрінформ

 

Голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук наголосила, що наразі щонайменше 300 українців перебувають у полоні в ОРДЛО. За даними правозахисників, у в'язницях РФ та окупованого Криму утримуються близько 127 громадян України з політичних мотивів, з них 89 кримських татар.

Під час акції відомі письменники, журналісти, актори та музиканти зачитали свої листи заручникам Кремля. Потім ці листи зі словами підтримки через адвокатів будуть передані політв'язням.

В акції взяли участь співачка Христина Соловій, акторка Наталя Сумська, журналістка Ірина Славінська, письменник Андрій Курков та інші.

Захід організували Український ПЕН та Центр громадянських свобод.

Із кінця 1980-х років з ініціативи PEN International порожній стілець символізує автора, який не може бути присутнім на певній події через ув’язнення, затримання, зникнення, загрозу життю чи вбивство. Відтоді 15 листопада в усьому світі є Днем ув’язненого письменника, з нагоди якого в різних містах, де діє ПЕН, відбуваються правозахисні акції та перформанси.

Liked the article?
Help us be even more cool!